Aki saját fiával vívott ádáz csatát a bajnoki címért – Tisztelgés minden idők egyik legjobbja, Al Unser előtt

Tisztelgés minden idők egyik legjobbja előtt – Nyolc legendás tény Al Unserről
credit:Penske EntertainmentNyolcvankét éves korában, a rákkal vívott több, mint másfél évtizedes küzdelme után elhunyt Al Unser Sr.

Az amerikai versenypályák ikonikus alakjának nevéhez számos rekord fűződik.

Emléke előtt tisztelegve most ezekből szemezgetünk. • Al Unser Sr. az egyetlen versenyző, akinek sikerült behúznia az IndyCar saját bejáratú Tripla Koronáját.

Ez három ötszáz mérföldes futam megnyerését jelentette egyetlen szezonon belül.

Big Al 1978-ban hajtotta végre a bravúrt, amikor is az Indianapolis 500 mellett ő látta meg elsőként a kockás zászlót a Pocono Racewayen rendezett Schaefer 500-on, valamint a Ontario Motor Speedwayre kiírt California 500-on.

 • Unser Sr. az egyike azon négy pilótának, akiknek négy alkalommal is (1970, 1971, 1978, 1987) sikerült diadalmaskodnia az Indy 500-on.

Rajta kívül ezt eddig csak AJ Foyt, Rick Mears és Helio Castroneves mondhatja el magáról.

 • A legendás indianapolisi oválfutam több, mint százéves történelmét tekintve Unser Sr. neve mellett szerepel a legtöbb, élen töltött kör: 644.
 • Szintén ő számít az Indy 500 eddigi legidősebb győztesének is.
  1987-ben 47 évesen és 360 naposan nyert.

Érdekesség, hogy az örökranglista második helyén testvérét, az idén májusban szintén az égi pályákra költözött Bobby Unsert jegyzik, aki 47 éves és 90 napos volt 1981-es elsősége idején.

Ebből kiderül, hogy Al ’87-ben pont Bobby rekordját adta át a múltnak.

 • Unser Sr. 1965-től 1993-ig között minden egyes Indy 500-on elrajtolt. Az 1994-est már csak nézőként követte a pálya mellől, a leintés után pedig könnyes szemekkel ünnepelhette fia, Al Unser Jr. győzelmét.
 • Al és Bobby máig az egyetlen testvérpár, amely mindkét tagjának arcképe felkerült a Borg-Warner Trófeára.
 • Hosszú karrierje során a legkülönfélébb szakágakban és pályatípusokon utasította maga mögé a mezőny többi tagját. Nyert open-wheelben, sportautóval, stock-carral, midget, valamint sprint carral is.
 • A négy Indy 500 győzelem mellett háromszor koronázták az IndyCar bajnokává (1970, 1983, 1985), kétszer nyerte meg a Pikes Peak-i hegyi felfutót (1964, 1965), 1978-ban ő lett az International Race of Champions legjobbja, 1985-ben pedig a daytonai 24 órást is az élen zárta.
 • Big Al volt a legelső pilóta, aki a fiával egy mezőnyben versenyzett az Indy 500-on. A (család)történeti eseményre 1983-ban került sor, Sr pedig a második, míg Jr. a tizedik lett.
 • Két évvel később egymás ellen harcoltak a CART PPG Indy Car World Series bajnoki címéért. A titulus végül a szezonzáró, Tamiami Park roadján dőlt el, amelynek hajrájában Sr-nak sikerült feljönnie a negyedik helyre. Ez elegendő lett ahhoz, hogy az összetettben 1 ponttal megverje Jr.-t, aki egyébként a sorsdöntő futamon harmadikként ért célba.