Nyck de Vries volt a leggyorsabb az IndyCar (abszolút) újonctesztjén

Nyck de Vries volt a leggyorsabb az IndyCar (abszolút) újonctesztjén
credit:Meyer Shank Racing/TwitterNégy csapat négy autója vette birtokába hétfőn a Sebring International Raceway rövidebb vonalvezetését.

A volán mögött ülők közül egyedül Callum Ilott rendelkezett már IndyCar-tapasztalattal, a többiek viszont most először próbálhatták ki magukat a széria gépeivel.

A nem hivatalos eredménylista alapján a nap legjobb idejét az utóbbi kategóriába tartozó Nyck de Vries produkálta 52.5526 másodperccel.

A Meyer Shank Racingtől lehetőséget kapott, regnáló Formula E világbajnok több, mint három tizedet vert a Juncos Hollinger Racing színeiben jövőre már teljes szezonos IndyCar-pilótaként jegyzett Ilottra, aki 52.8604 mp-ces egyéni legjobb idővel bírt.

Harmadikként, 53.1952-vel Stoffel Vandoorne végzett az Arrow McLaren SP 5-ös számú Dallara-Chevyjével, míg a negyedik pozícióban az Ed Caprenter Racinggel részt vett Jack Aitken zárt 53.4361-gyel.

A körözés a széria által engedélyezett kiértékelő nap keretein belül valósult meg, ami extra tesztet biztosít azon gárdák számára, amelyek abszolút IndyCar-újoncot szeretnének pályára küldeni.

Nem meglepő módon a debütánsok az autó vezetésével járó, rendkívüli fizikai igénybevételt emelték ki elsőként, amikor a tapasztalataikról kérdezték őket.A kormánykerék nagyon nehéz” – nyilatkozta a RACER-nek de Vries.

“Ez volt a legkeményebb, amihez hozzá kellett szoknom. Azok közül, amiket eddig vezettem a legközelebb ehhez az F2-es autó áll, de az IndyCar-gép határozottan egy feljebb lépés. Mindig is érdekeltek az újabb lehetőségek. Örömmel próbára tenném magam az IndyCarban, ha lehetőségem adódna. A mai teszt alapján csak még jobban elismerem ezt a bajnokságot és már értem, miért is szeretik annyira sokan vezetni az autóikat.”

A holland pilóta csapattársa, az FE-ben szintén a Mercedest szolgáló Vandoorne ugyancsak elégedetten hagyta el Sebringet.

“Nagyon jó nap volt, jó sok kört megtettem, azt hiszem 139-et. Remekül éreztem magam ahhoz képest, hogy ez volt az első IndyCar-tapasztalatom. Jó vezetni az autót, erőteljes, nagy a leszorítóerő és a tapadás. Teljesítettünk mindent, amit a teszt előtt kitűztünk. Minél több időt töltöttem a gépben, annál komfortosabban éreztem magam. Ez az autó határozottan egy szörnyeteg. Mentálisan rá is készültem. Beszélgettem számos versenyzővel, beleértve Felix Rosenqvistet. A nap során nem voltam problémáim. Persze a kormányzás nagyon nehéz, de a vége felé már megszoktam. A nyakam azért egy kicsit megérezte, de összességében semmi rendkívüli. Ez annak volt köszönhető, hogy sokat készültem. Felix megmondta, a karjaimra fókuszáljak, így nagyon sok időt töltöttem a súlyok alatt a teremben. Másfél hónapja, amióta tudom, hogy lesz ez a teszt, ehhez igazítottam az edzésprogramomat.”

A belga nem titkolja, hogy a radarján komolyan ott szerepel az amerikai sorozat. Különösképpen annak tükrében, hogy a Mercedes gyári alakulata a következő idény után kivonul az FE-ből, így az ő naptára is felszabadul kilenc hónap múlva.

“Most már egy kicsit tisztább képet kaptam arról, milyen is az IndyCar. Már korábban is mondogattam, hogy figyelemmel kísérem ezt a szériát. Szerintem nagyon sokat növekedett. Versenyképes csapataik és autóik vannak, amiket nagyszerű vezetni. Jól éreztem magam benne, ami a legfontosabb dolog. Ki tudja, mit hoz a jövő? A Formula E szezon januárban kezdődik és augusztusban fejeződik be. Az utána következő időszakra nincsenek terveim. A mostani teszt után viszont határozottan pozitív benyomásaim lettek az autóról és arról, ahogyan a széria versenyez Amerikában.”

Gyorsasága ellenére viszont de Vries úgy érezte, nincs még kellő formában az IndyCarhoz.

“Klassz autó” – idézi a széria hivatalos honlapja fiatal pilótát, akinek tanácsadója Helio Castroneves volt.“Nagy, szórakoztató, jók az abroncsok, de nagyon, nagyon nehéz! Szerintem szükségem lesz még jó pár órára az edzőteremben ahhoz, hogy megbirkózzak a kormánykerék súlyával.”

Vandoorne-nal és de Vries-vel ellentétben Aitken esetében már komoly sansz van arra, hogy akár 2022-ben ott legyen az IndyCar rajtrácsán.

Ed Carpenter lázasan keresi azt a pilótát, aki a 20-as Dallara-Chevyben váltótársa lehet az épített/utcai pályákon. Különösképpen azóta, hogy a gép eddigi kiemelt támogatója, az Amerikai Légierő úgy döntött, jövőre már nem lesznek jelen a bajnokságban.

A 26 éves brit-koreai komolyabb problémák nélkül fejezte be a napot, teljesítményével pedig a csapattulajdonos/oválversenyző Carpenter is elégedett volt.

A jövője azonban kétségkívül attól függ, tud-e elegendő szponzort hozni ahhhoz, hogy bebiztosítsa magának a részidős programot.

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy