Miles: „Megvalósítható” lenne a mexikói IndyCar-futam, de nincs terítéken USA-n kívüli terjeszkedés

Miles: “Megvalósítható” lenne a mexikói IndyCar-futam, de nincs terítéken USA-n kívüli terjeszkedés
credit: Chris Owens/Penske Entertainment


Mark Miles 2012-ben vette át az IndyCar vezérigazgatói posztját, azóta pedig kiemelt prioritást élvezett, hogy a széria naptárát újfent kiterjesszék Észak-Amerikán kívülre is.

A próbálkozásokat azonban nem koronázta sok siker. A 2012-es menetrendben hivatalosan is helyett kapott, még a korábbi főnök Randy Bernard nevéhez fűződő, a kínai Quingdaóban kiírt versenyt alig pár héttel a tervezett rajt előtt törölték, miután a helyiek inkább egy sörfesztivál megrendezését preferálták. Három évvel később pedig a szezonnyitónak szánt nagy brazíliai visszatérés is csúfosan meghiúsult.

Ötletekből viszont továbbra sem volt hiány.

Az elmúlt években szó esett többek között egy újabb, kínai próbálkozásról, ezúttal már Peking utcáira megálmodva, ebből viszont – ahogyan jósolható volt – semmi sem materializálódott, továbbá a sokak által várt ausztráliai és mexikói visszatérés is minden hype ellenére megmaradt elméleti síkon.

Miles azonban nem adta fel és töretlenül kutatott olyan potenciális, nemzetközi versenyhelyszínek után, amelyek alkalmasak lehettek volna arra, hogy bajnokságon kívüli fordulókként már februárban beindítsák a szezont.

A radaron számos pálya szerepelt Európában, Ázsiában, Közép-Amerikában és Ausztráliában, sőt, még Dél-Afrikában is.

A valóságban viszont az IndyCar naptárát 2014 óta csak egyetlen, USA-n kívüli verseny színesíti a kanadai Torontóban lévő Exhibition Place képében. A COVID miatt viszont az elmúlt két szezonban ezt is kaszálni kellett.

Momentán pedig úgy fest, jó ideig nem is fog új ország becsatlakozni a menetrendbe.

Azzal ugyanis, hogy az IndyCar Roger Penske tulajdonába került a fontossági sorrend is alapvetően módosult.

A Kapitány már évek óta a nemzetközi törekvések egyik hangos ellenzője volt, mondván a bajnokságot elsőként Észak-Amerikában kell megerősíteni.

Pato O’Ward sikereit látva azonban felmerült, hogy érdemes lenne újra elgondolkodni a széria mexikói visszatérésén.

Miles viszont egyelőre nem tartja valószínűnek ennek megvalósulását.

„Mexikó mindig is érdekelt bennünket” – idézi a szakembert a Motorsport Week.

„Még az elmúlt pár hónap során is folytattunk ennek kapcsán megbeszéléseket. Biztosra akarunk menni, hogy csak a lehető legjobbkor vágjunk bele. Hosszabb távon szeretnénk hasznot húzni belőle. Pato, Isten áldja őt, de még nem számít Mexikóban igazán ismert névnek. Nem akarunk csak azért versenyt rendezni, mert valaki pénzt ad hozzá, aztán ha nem hozza az elvárt sikert, akkor utána el is hal a dolog.”

Miles szerint meg kell találni a módot arra, hogy a lehető legátfogóbban mérjék fel az előnyöket és kockázatokat, mielőtt még belevágnának egy újabb USA-n kívüli kalandba.

„Alapvetően nem állunk készen arra, hogy nemzetközi versenyekre vonatkozó stratégián dolgozzunk. Mexikót viszont bizonyos szempontból én nem tekintem nemzetközinek. Nem nehezebb eljutni oda, mint mondjuk Portlandbe. Logisztikai szempontból nagyon is megvalósítható lenne. A stratégiánk viszont most az, hogy arra a lendületre építkezzünk, amit most kaptunk itthon. Közel sem vagyunk még ott az USA-ban, ahhol lenni szeretnénk, úgyhogy minden más csak elterelné a figyelmünket.”