NASCAR: Richard Petty eladja csapata többségi tulajdonát

NASCAR: Richard Petty eladta csapata többségi tulajdonát
credit: Richard Petty MotorsportsÚjabb frigy születik a NASCAR mezőnyében, miután a GMS Racing többségi tulajdonossá lép elő a patinás Richard Petty Motorsportsban.

Az élő legenda édesapja, Lee Petty 1949-ben alapította meg a Petty Enterprisest, amely fennállása során tíz NASCAR Cup bajnoki címet szerzett, beleértve a Király hét titulusát.

A gárda 2008 végén szponzorációs problémák miatt befejezte önálló működését, a meglévő erőforrásaikkal pedig beolvadtak a Gillett Evernham Motorsportsba, létrehozva a Richard Petty Motorsportsot.

Tizenhárom szezon és húsz királykategóriás győzelem után azonban végéhez ért ez a fejezet is.

A csapat az elmúlt évek során egyre komolyabb anyagi gondokkal küszködött, ami minden bizonnyal kiemelt szerepet játszott abban, hogy Petty, valamint a társtulajként jegyzett Medallion Financial Group-vezér Andrew M. Murstein a tulajdonrész jelentős hányadának eladása mellett döntött.

A Sports Business Journal értesülései szerint öt ajánlat érkezett, a befutó pedig végül a Maury Gallagher vezette GMS Racing lett.

A megállapodás Pettyék mindkét charterét – a 43-as számú autónál használtat, valamint az elmúlt szezonban a Rick Ware Racingnek kölcsönadottat – érinti.

Azt egyelőre nem tudni, hogy Petty milyen mértékben marad a csapatnál, ahogyan annak új neve sem ismert.

Bővebb részleteket a december 7-ére kiírt sajtótájékoztatóra ígértek.

A GMS Racing idén júniusban rántotta le a leplet vadonatúj programjáról, aminek értelmében 2022-ben becsatlakoznak a NASCAR Cup Series küzdelmeibe.

Októberben az is hivatalossá vált, hogy a 94-es számú Chevyt Ty Dillon terelgetheti majd.

Az RPM már augusztusban megerősítette, hogy a következő idényre is meghosszabbították Erik Jones szerződését.

Az elmúlt szezonban a NASCAR Camping World Truck Seriesben és az ARCA Menards Seriesben szerepelt GMS Racing szintlépése többek között a Next Gen autó általi költségcsökkenésnek is köszönhető.

2011-es megalakulása óta a GMS Racing összesen 68 versenyt nyert a Truck Seriesben, az ARCA-ban és az Xfinity Seriesben.

2015-ben megszerzték a Menards Series bajnoki címét Grant Enfingerrel a volán mögött, míg az ARCA alacsonyabban rangsorolt East Seriesében 2019 és 2020-ban is felértek a csúcsra Sam Mayerrel a versenyzői ülésben.

A NASCAR nemzeti harmadosztályt képező Truck Seriesben is két bajnoki trófeát vihettek eddig haza; 2016-ban Johnny Sauter, 2020-ban pedig Sheldon Creed révén.