Andretti 48 órára volt attól, hogy F1-es csapattulajdonos legyen

Andretti 48 órányira volt attól, hogy F1-es csapattulajdonos legyen
credit: James Black/Penske EntertainmentOktóberben hivatalosan is kútba esett Michael Andretti grandiózus Forma-1-es projektje.

A versenyzőből lett üzletember hosszú hónapokon át tárgyalt az Alfa Romeót birtokló Sauber Motorsports többségi tulajdonjogának megszerzéséről, de végül nem járt sikerrel.

Andretti akkor leszögezte, hogy a korábbi hírekkel ellentétben nem anyagi okok, sokkal inkább irányításbeli ellentétek vezettek a terv meghiúsulásához.

A történtek ellenére az F1 továbbra is az 1991-es IndyCar-bajnok radarján marad.

„A Forma-1 a legnagyobb versenysorozat a világon és úgy vélem, csodát tett volna a márkánkkal” – idézi Andrettit a RACER.

„Nemzetközi szinten jelen vagyunk a Formula E-ben és az Extreme E-ben, de az F1 a csúcs. Nagyon, nagyon kiábándító, hogy nem állt össze. Szó szerint 48 órányira voltunk attól, hogy tető alá hozzuk. Még mindig szívesen belevágnék, a lehetőségek száma azonban egyre kevesebb. Jelenleg már nincsenek eladó csapatok. Meglátjuk, mit hoz a jövő. Továbbra is érdeklődünk az F1 iránt, óriási jelentőségű lenne számunkra, a lehető legmagasabb szintre juttathat.”

Andretti elárulta, hogy a megbeszélések május környékén kezdtek felpörögni, majd augusztusban és szeptemberben hágtak a tetőfokukra. Akkor azt hitték, minden sínen van, végül azonban a tárgyalópartner olyan dolgokkal állt elő, amit ők már nem tudtak bevállalni.

„Mindig van B és C-terv is, úgyhogy továbbra is keményen dolgozunk az ügyön. Kiderül, mi lesz, de nem adjuk fel. Idővel adódhatnak olyan lehetőségek, amelyek jelen pillanatban még nem állnak rendelkezésre. Továbbra is keresni fogjuk ezeket.”

A fiaskó ellenére Andretti nem bánt meg semmit.

„Nagyon jó munkát végeztünk azzal, hogy elértünk arra a pontra, ahol [a tárgyalások megszakadása előtt] voltunk. Mindenből tanulunk. Hogy teljesen másként csinálnám-e most? Valószínűleg nem.”