NASCAR: Démoni jelenés – Adam Petty tragédiája és a ‘Kill Switch’

NASCAR: Démoni jelenés – Adam Petty tragédiája és a ‘Kill Switch’

A Petty-dinasztia – és egyben a NASCAR legelső -, negyedik generációs versenyzőjét, Adam Petty-t a stock-car világ következő nagy sztárjaként vizionálták, egy tragikus baleset azonban mindent felülírt.

„Csak egy gyerek volt, tele élettel, széles mosollyal az arcán, folyton viccelődött és non-stop rágózott” – emlékezett vissza a BBC-nek adott, 2015-ös interjújában az édesapa, Kyle Petty.


Adam az észak-karolinai Level Crossban nőtt fel, ahol már egészen kisgyerekként térdig gázolhatott a garázsbejárókon felhalmozott autóalkatrészekben.

Néhány évvel később pedig már a regionális pályákon halmozta a győzelmeket a családi csapat, a Petty Enterprises színeiben.

„Soha nem közölte velünk Adam, hogy versenyző akar lenni” – folytatta Kyle.

„Egyszerűen csak úgy volt vele, hogy tetszik neki, amit én és a nagyapja csinálunk, így ő is a részese akart lenni. Aztán már csak azon kaptam magam, hogy én ülök az egyik autóban, ő a másikban és egymás ellen versenyzünk.”

Petty saját bevallása szerint sosem félt igazán a pályán, amikor viszont a fia is sisakot húzott, rögtön más megvilágításba kerültek a dolgok.

„Rengeteg balesetet és halált láttam karrierem során, de mégsem gondoltam erre az egészre veszélyes sportként. Mindig azt hiszed, hogy az ilyesmi csak másokkal történhetnek meg, veled sosem. Emlékszem, amikor először láttam őt versenyezni Talladegán…. Ott volt kint a gyerekem egy autóban én pedig már nem tudtam védelmezni. Az idegösszeomlás szélén álltam, ugyanakkor rendkívül büszkes is voltam rá. Adam nagyon jó pilóta volt. Utólag viszont már azt kívánom, bárcsak inkább a golfozást választotta volna.”

A háromszoros Grand Nationals bajnok Lee Petty dédunokája, a hétszeres Cup bajnok Richard Petty unokája és a nyolcszoros Cup futamgyőztes Kyle Petty fia 2000. május 12-én, 19 évesen vesztette életét a Busch Series (ma Xfinity) egyik edzésén, a New Hampshire Motor Speedway-en.

A baleset során Adam autója a pálya 3-as kanyarjának külső falába csapódott, majd lángba borult.

Az ütközés következtében a tinédzser pilóta annyira súlyos koponyaalapi-törést szenvedett [ekkoriban még nem volt kötelező a HANS használata], hogy a másodperc tört része alatt meghalt.


Ha nem lett volna elég a tragédia okozta sokk, a helyszínen készült fotókon olyan látvány tárult az emberek szeme elé, amitől még a babonákat csípőből elutasítók ereiben is megfagyott a vér.

A versenygép által a falon hagyott nyomok felett egy furcsa, állatias, már-már démoni arckép rajzolódott ki.


Kyle Pettynek viszont az fájt a legjobban, hogy nem búcsúzhatott el a pályán a fiától.

„Európában vakációztam a lányommal, amikor megkaptuk a hírt. Nem lehet szavakba önteni, milyen érzés, ha elveszted a gyermeked. Teljesen felborítja az élet rendjét. Megvolt a múltunk a nagyapámmal és az apámmal, én voltam a jelen, majd Adam a jövő. Hirtelen viszont a jövőnk nem volt többé.”

Nyolc héttel Adam halála után, ugyanezen pálya ugyanezen részén egy újabb végzetes baleset történt a 30 esztendős Kenny Irwin Jr. életét kioltva.

A Petty tragédiáját követő vizsgálat során kiderült, hogy a történtekben nagy szerepet játszott a kanyarodás közben beragadt gázpedál.

A NASCAR ennek hatására döntött úgy, hogy minden autó számára kötelezővé teszi a kormánykeréken elhelyezett vészkapcsolót, ami egy gombnyomásra, azonnal leállítja a teljes járművet.

Adam elvesztése után Kyle még több versenyt is teljesített a NHMS-en.

„A fiam halála utáni visszatérés volt a legnehezebb. Az emlékek egyszerre törnek fel. Először csak a szép dolgok jönnek elő, de aztán óhatatlanul is azon kezdesz agyalni, hogy milyen lehetett neki az utolsó 40-60 méter, mielőtt még…”

Kyle azonban soha nem bánta meg, hogy a fiát bevezette a motorsportba.

„Mi ezt csináljuk, így élünk. Ez az életünk és bármi történik, folytatni kell.”