„Ha fekete lett volna, életfogytot kap”-Bubba Wallace-t felháborítja a Rittenhouse-ítélet

Bubba Wallace-t felháborítja a Rittenhouse-ítélet: “Ha fekete lett volna, életfogytot kap”
Wallace a George Floyd gyilkosság után lett a BLM egyik legnagyobb támogatója (credit:NASCAR)Helyi idő szerint péntek délután minden vádpontban felmentette az esküdtszék Kyle Rittenhouse-t.

A most 18 éves fiatal még tavaly nyáron, egy, a wisconsini Kenoshában zajlott Black Lives Matter tüntetésen lőtt le három embert, akik közül ketten belehaltak sérüléseikbe.

Rittenhouse az eset után feladta magát, tettét pedig önvédelemmel magyarázta.

A mostani tárgyalássorozat folyamán az életben maradt BLM-aktvisita, Gaige Grosskreutz el is ismerte, hogy fegyvert fogott a tinédzserre, míg az elhunyt társai különféle tárgyakkal bántalmazták.

Az esetet hatalmas érdeklődés övezte az USA-ban. Az elmúlt tizennégy hónap során a fősodrású média terroristának, valamint rasszista gyilkosnak bélyegezte Rittehnouse-t, a GoFundMe nevű adományoldal minden, a jogi képviseletére indított kezdeményezést törölt, a virginiai Norfolkban pedig egy rendőrt azért rúgtak ki az állásából, mert 25 dollárral támogatott egy, a fiú számára indított, független gyűjtést.

Rittenhouse esete az amerikai hírességeket is felbőszítette. Számos világsztár – köztük Morgan Freemannel és LeBron Jamesszel – terroristának nevezte őt, az akkor még csak elnökjelölt Joe Biden pedig egy videóban a fehér felsőbbrendűséget hirdető szélsőségesnek kiáltotta ki.

A sorból nem maradtak ki a nagy technológiai vállalatok sem. A Google cenzúrázta a Rittenhouse nevére való kereséseket, míg a Facebook „tömeggyilkosságra” hivatkozva minden olyan bejegyzést törölt, amelyben kiálltak a fiú ártatlansága mellett.

Az ügyész azzal érvelt, hogy Rittenhouse tette már csak azért sem minősülhet önvédelemnek, mert ő maga utazott felfegyverkezve Kenoshába egy másik államból, szándékosan keresve a bajt.

Rittenhouse – aki állítása szerint azért ment a városba, hogy a tüntetések során védje az ottaniak tulajdonát – a lövöldözés után feladta magát.

Öt vádpontot hoztak fel ellene, ebből három gyilkosság és gyilkossági kísérlet volt, melyekért, ha bűnösnek találják, életfogytig tartó börtönbüntetést kapott volna.

A büntetőper során az ügyészség azt próbálta bebizonyítani, hogy a fiatalember direkt kiprovokálta az ellene irányuló támadást.

Az egyik vádpontot – a kiskorúként illegális fegyverbirtoklást – már hétfőn ejtette a bíró. Innentől fogva viszont még négy napba telt az esküdteknek, hogy döntést hozzanak a maradék négyet illetően.

Ezidő alatt fény derült arra is, hogy a védelem csak egy alacsony felbontású, megvágott videót kapott az esetről, szemben az ügyészekkel, akiknek hosszú, 8K-s felvétel volt a birtokában.

A tanácskozás során ráadásul a média is nehezítette az ítélet meghozatalát. Az NBC News egyik producere, James J. Morrison – aki külsősként segítette az MSNBC munkáját a per során – autójával követte az esküdteket, ezzel megfélemlítveőket.

Erre reagálva a bíró azonnali hatállyal kitilotta az MSNBC teljes stábját a bíróság épületéből.

Pénteken végül megszületett a döntés, aminek értelmében minden ellene felhozott vádpont alól felmentették Rittenhouse-t.

Ahogyan várható volt, az ítélet megosztotta az amerikai közvéleményt.

A konzervatív oldal ünnepelt, míg a demokrata-pártiak felháborodottan vették tudomásul.

Biden elnök sajtóközleményében egyenesen dühítőnek és aggasztónak nevezte a per végkimenetelét.

A csalódott hangokat erősítette Bubba Wallace is, aki rasszistának titulálta az esküdtek döntését.

„Ha a fiú fekete lett volna, akkor életfogytot kap. A pokolba is, lehet már a süketelő tárgyalás előtt kioltották volna az életét. Szomorú.”

A 23XI Racing versenyzője az elmúlt évben a BLM-mozgalom egyik szószólója lett. Több egyéb mellett kiemelt szerepet játszott abban, hogy a NASCAR betiltotta a konföderációs zászló használatát, a legnagyobb figyelmet azonban kétségkívül a hírhedt akasztófahurok-botránnyal vívta ki.

A Rittenhouse által lelőtt két férfi, valamint megsebesített társuk egyaránt fehér bőrű, többszörösen elítélt bűnöző volt.

Anthony Hubertet többszörös családon belüli erőszak következtében ítélték el, míg Joseph Rosenbaum tizennégy évet töltött rács mögött gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bántalmazás miatt.

A túlélő Grosskreutz szintén impozáns bűnlajstrommal bír, lévén a neve mellett családon belüli erőszak, birtokháborítás, betöréses lopás, módosult tudatállapotban történt gépjárművezetés, illegális lőfegyverek birtoklása, továbbá a hatóságokkal való együttműködés elutasítása is szerepel.