NASCAR: Jövőre visszatérnek a kvalifikációk, itt vannak a részletek

NASCAR: Jövőre visszatérnek a kvalifikációk, itt vannak a formátumok
credit:NASCARA NASCAR hivatalosan bejelentette, hogy a 2022-es szezonban ismét rendeznek kvalifikációt és edzéseket a versenyeket megelőzően.

„Hiányoltuk az autók látványát a pályákon a hétvégék során” – idézi a kiadott sajtóközlemény a szervezet alelnökét, Scott Millert.

„Szorosan együtt dolgoztunk a közvetítő partnereinkkel, csapatainkkal és létesíményeinkkel azon, hogy egy izgalmas, egyedülálló időmérő-formátumot hozzunk tető alá.”

A NASCAR mindhárom nemzeti kategóriájában, valamennyi futam előtt sor fog kerülni kvalifikációja.A Cup lebonyolítása az alábbiak szerint alakul:

  • A Daytona 500 rajtrácsának kialakításában nem történik változás. Az első sort egyautós kvalifikáció útján döntik el, míg az utána következők sorrendjét két duel-futam határozza meg.
  • A további három superspeedway-futam – a két talladegai, valamint az augusztusi daytonai – előtt mindenkinek egy kör megtételére lesz lehetősége, ahonnan a tíz legjobb kerül be a második szakaszba.
  • A többi oválversenyt megelőzően két csoportkörre osztják a mezőnyt. Ezek a kvali előtt 15-15 perces gyakorlási időt kapnak.

Az időmérő folyamán minden autó egy kört teljesíthet, a csoportok 5-5 leggyorsabb tagja pedig bejut a harmadik szakaszba, ahol ismét egy körre van lehetőségük

  • A fentiek alól kivétel Bristol, Dover, Martinsville és Richmond, amely pályákon két gyors kört kell megtenniük.
  • Roadokon szintén a kétcsoportos megoldás lesz érvényben.

Az egyenként 20 perces edzést követően csoportonként 15 percet kapnak az autók a pályán. Innen is a legjobb 5-5 mehet továbbb a második szakaszba, ahol már csak 10 percük lesz arra, hogy eldöntsék a pole-t.

  • A bristoli dirt-futamon a mezőny két 50 perces gyakorláson vehet részt.
  • A főfutam rajtrácsát négy kvalifikációs versenyen állapítják meg. Ezek felállását véletlen sorsolás útján dől el.

Extra, 50 perces edzés a dirt-verseny mellett még az alábbi fordulókon lesz:

  • Daytona 500, Atlanta (március), Gateway, Nashville, Phoenix (mácius).