NASCAR: Ilyen lesz a szezonindító stadionfutam formátuma

NASCAR: Ilyen lesz a szezonindító stadionfutam formátuma
credit: lacoliseum.comFebruár 6-án, a Los Angeles Memorial Coliseumban rendezik meg a NASCAR Cup hagyományos, szezonindító Busch Clashét, ahol először láthatjuk élesben a Next Geneket is.

A bajnokságon kívüli verseny – amelynek 1979 óta a Daytona International Speedway adott otthont – nem csak vadonatúj helyszínt kap, de még a formátuma is nagyban különbözni fog a megszokottaktól.

Mindeddig azon teljes szezonos versenyzőket hívták meg rá, akik bajnoki címet, futamgyőzelmet, vagy Daytona 500 pole-t tudhattak a nevük mellett.

Jövőre viszont már valamennyi csapatnak és pilótának lehetősége nyílik a mezőnybe jutásra.

A stadionban kialakítandó, negyedmérföldes, aszfaltozott oválon az alábbi szisztéma szerint fog eldőlni a futam rajtrácsa:  • Maximum 40 gépet lehet nevezni, ebből a 36 charteresnek kötelező is.
  • Február 5-én edzésekre kerül sor, majd ezután jön az egyautós kvalifikáció, ahol eldől a négy heat-futam felállása.
  • A heatek egyenként 25 körösek lesznek, amelyek első négy helyezettje kerül be a huszonhárom fős főversenyre. Tehát összesen tizenhatan.
  • Azon autók, amelyek itt elvéreztek még vigaszágon kapnak egy utolsó esélyt. Ez két 50 körös viadalt takar, amelyek három-három legjobbja juthat tovább.