NASCAR: „Brandonozás” miatt majdnem eltiltottak egy versenyzőt a szezonzáró futamról

NASCAR: “Brandonozás” miatt majdnem eltilottak egy versenyzőt a szezonzáró futamrólMozgalmas napokon van túl Matt DiBenedetto.

A 30 éves versenyző múlt hét elején egy kommenttel hergelte fel a NASCAR közösségének jelentős hányadát.

Mint az USAracing megírta, a martinsville-i futam után Kyle Busch a „retardált” szóval illette Brad Keselowskit, ami miatt érzékenyítő tréningre kötelezték.

Erre úgy reagált DiBenedetto, hogy:

“A Föld bolygón élni 2021-ben olyan, mint egy állandó érzékenyítő tréning.”

A megjegyzése után a pilótára akkora népharag zúdult, hogy ideiglenesen még a Twitter-profilját is fel kellett függesztenie.

Ő azonban nem hagyta magát és az Instagramon továbbra is kitartott a nézetei mellett.

Pénteken a NASCAR elnöke, Steve Phelps először szólalt meg a „Let’s go, Brandon”-jelenség kapcsán, amely még az október elején rendezett, talladegai Xfinity-verseny után vált a Joe Biden ellenesek kedvenc szlogenjévé.

Phelps akkkor leszögezte, hogy a szervezet nem kívánja elkötelezni magát egyik politikai oldal mellett sem, majd hozzátette, tisztelik az amerikai elnök hivatalát.

Még aznap este azonban a Truck Series bajnokavató futama után a közönség ismét rákezdett az LGB-re, alig egy nappal később pedig már DiBenedetto hívta fel újra magára a figyelmet egy jókora „brandonozással”.A Wood Brothers Racing színeiben utolsó versenyhétvégéjére készült a pilótáról egy videó, amint a Cup-kvalifikáció előtt bemondja a kamerába a „Let’s go, Brandon” szavakat.

„Ez minden kétséget kizáróan egy mozgalom” – írta Instán DiBenedetto.

Nagyon jól éreztem magam ma a barátommal, Benny Johnsonnal [konzervatív politikai újságíró/aktivista, Matt vendége volt a futamon – a szerk.]. Büszkévé tett, hogy beszélhettem az országunkért folyó harcról és a katonaság hőseinek megbecsüléséről, akik azért szolgálnak, hogy megvédjék a szabadságunkat.”

Egy másik videóban DiBenedetto újfent kiejelentette, azért használta az LGB-t, mert ő „Harcol Istenért, a hazáért és a szabadságért”.

A hírek szerint mindez annyira felbőszítette a WBR szponzorait és partnereit, valamint magát a NASCAR-t, hogy nem engedték a versenyzőt részt venni a szezonzáró előtti médiamegjelenésein.

Emellett egy hajszálon múlt, hogy nem tiltották el a futamon való részvételtől is.

Hétfőn végül DiBenedetto nyilvánosan bocsánatot kért a viselkedéséért.

„Ez lesz a leginkább bűntudattal teli videó, amit valaha csináltam… és teljesen jogosan. A Wood Brothers Racing mindig azt mondta nekem: ‘Légy olyan, mint Richard Petty’, mivel őt annyi tisztelet övezi és megfelelően viselkedik. Ő egy példakép, az én idolom. Az elmúlt hétvégém…Inkább az elmúlt pár hetem borzalmas volt. Engedtem, hogy a haragom eluralkodjon rajtam. Sosem volt még ekkora bűntudatom. Ezt a nagyember mérte rám odafentről. Mintha csak azt üzente volna: ‘Gratulálok, megvolt a lehetőséged arra, hogy kimutasd mindazon érzelmeidet, amik iránt szenvedéllyel vagy és terjeszt a pozitív üzenetet. Jóság, kedvesség, emellett pedig harc a szabadságért és egyéni függetlenségért. Tudom, ezt kellett volna tennem. Én viszont a nyers haragomnak adtam teret, amit oly’sok ember érez ezekben a napokban. Ez pedig nem helyes. Ismétlem, szenvedélyesen hiszek ezekben a dolgokban, de nem megfelelően élem meg. Szégyellem magam. Megérdemlem, hogy elvesztettem az emberek tiszteletét. Sebezhető vagyok, mivel annyi bűntudat nehezedik rám, okkal. Nagyobb mércének kell megfelelnem. Valószínűleg most tartani fogok egy kis szünetet, hogy összeszedjem magam. Kemény hetek voltak ezek. Egy másik videómban azt mondtam, jobbá kell válnunk. Ez a mostani nem erről szól, hanem arról, hogy nekem kell jobbá válnom.”