IndyCar: Andretti nem a pénz miatt választotta DeFrancescót

IndyCar: Andretti nem a pénz miatt választotta DeFrancescót
credit:IndyCar MediaAz Andretti Autosport csütörtökön hivatalosan bejelentette, hogy 2022-ben Devlin DeFrancesco fogja vezetni a 29-es számú Dallara-Hondát

Ezzel párhuzamosan viszont távozott a csapattól a szupertehetségként számon tartott Kyle Kirkwood, akit eredetileg Colton Herta utódjának szánták. Michael Andretti F1-es projektje azonban meghiúsult, így a 21 éves versenyző jövőre is marad a 26-os autó volánja mögött.

Kirkwood számára nem tudtak másik lehetőséget felkínálni az IndyCarban, így november elsejével megszűnt a szerződést.

A fiatal pilótát a legutolsó pillanatig abban a hitben tartották, hogy létrejön az Alfa Romeo Racing felvásárlása és Herta helye már biztosan az övé lesz.Nem így történt, mire pedig ez világossá vált, már szinte az összes hely elkelt a széria rajtrácsán.

Kirkwood az Indy Lights 2021-es bajnoki címével megkaparintotta az 1.3 millió dolláros, három IndyCar-futamra szóló ösztöndíjat is.

A hírek szerint korábban tárgyalt egy részidős porgramról az Arrow McLaren SP-vel és a Dale Coyne Racinggel is, de végül egyik sem materializálódott.

Az egyetlen reménye jelenleg már csak az AJ Foyt Racing lehet.

“Figyelni fogjuk Kyle-t a jövőben” – mondta Andretti a DeFrancesco bejelentésére összehívott sajtótájékoztatón.“Reméljük, hogy egyszer még viszontlátjuk őt a csapatunknál. Sajnos most nem maradt hely számára, de biztosíthatom, hogy ő a jövő egyik nagy sztárja.”

Kirkwood az elmúlt hat évben öt különböző szériában mérette meg magát teljes munkaidősként – a 2020-as évet a COVID miatt szinte teljesen sztornóznia kellett – és mindenhol felmosta az aszfaltot ellenfeleivel.

2017-ben az F4 United States Championship bajnoka lett 20 futamból 9 győzelemmel.

2018-ban egyszerre versenyzett az F3 Americas Championshipben és a U.S. F2000-ben, előbbi széria 17 fordulójából 15-öt nyert meg, utóbbiban pedig 14-ből 12-n látta meg ő elsőként a kockás zászlót.

2019-ben már az Indy Pro 2000-ben körözött, ahol szintén bajnokként fejezte be az idényt 9 győzelemmel a 16 futamból.

Idén az Indy Lightsot is elsőre meghódította tíz elsőséggel a húsz versenyből.

Ezzel szemben DeFrancesco utoljára 2017-ben, a spanyol F3-ban szerzett bajnoki címet.

Tavaly már az IndyCar neveldéit tömörítő Road to Indy program második lépcsőfokát képező Indy Pro 2000 Championshipben mérette meg magát, ahol a másodikként zárt az Andretti Steinbrenner Autosport színeiben.

DeFrancesco idén az Indy Lightsban versenyzett szintén Andrettiék égisze alatt, eredményei azonban már nem voltak annyira acélosak.

A mezőnyben mindössze kilenc olyan pilóta volt, akik az összes futamon elrajtoltak. Köztük van Devlin is, aki csak két dobogót tudott idén felmutatni – még a szezonnyitó alabamai fordulón szerzett harmadik helyeivel -, az összetettben pedig hatodiként zárt.A torontói pilóta édesapja, Andrew DeFrancesco a SOL Global vezérigazgatója. A befektetési vállalat többek között szoros kapcsolatban áll Mike Tyson legális kannabisz-származékokat tartalmazó termékekre épített cégével is.

Nem meglepő, hogy Devlin IndyCar-szerződéséhez a boxlegenda Twitteren is gratulált.

Kirkwood mögött viszont nem áll tehetős család és még megaszponzorok sem.

Andretti szerint azonban nem az anyagiak miatt esett a választás DeFrancescóra.

“Devlin leigazolása egy hosszabb távú terv eredménye. Nem egyetlen éjszaka alatt döntöttük el. Már pár éve terítéken volt, tehát alapvetően csak követtük a programot. Pluszban az eddigi IndyCar-tesztjei is nagyon meggyőzőek voltak. Szerintem ez az autó jobban is illik hozzá. Az Indy Lights-os nem passzolt az agresszív vezetési stílusához. A főkategóriában pedig pont arra az agresszivitásra van szükség, ami benne megvan. Barberen – ami egy nagyon nehéz pálya – ráadásul gyorsabb is volt Kirkwoodnál, ami azért sokat elmond, figyelembe véve, milyen nagyra is értékelik sokan Kyle-t. Nagyon izgatott vagyok emiatt és úgy vélem, Dev teljesítményét látva jövőre sokan fel fogják kapni a fejüket.”

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy