HIVATALOS: Új pályára költözik az IndyCar detroiti versenye

HIVATALOS: Új pályára költözik az IndyCar detroiti versenye
credit:IndyCar MediaA detroiti városi tanács szerdán jóváhagyta, hogy 2023-tól már vadonatúj helyszínen kapja meg a zöld jelzést a Detroit Grand Prix.

Ennek értelmében jövőre utolsó alkalommal fogják lebonyolítani a versenyhétvégét Belle Isle-on, ezt követően pedig már a belváros utcáira költöztetik.

A szerződés első körben 2025-ig szól.

A döntést heteken át tartó megbeszélések előzték meg, amelynek során a Penske Corporation vezetősége és az esemény promóterei mellett a helyi vállalkozók, civil szervezetek, valamint a lakóközösségek képviselőivel is egyeztettek.

Attól, hogy a viadal két év múlva már Detroit szívében kerül megrendezésre nem titkoltan a gazdasági és turisztikai élet fellendülését várják.

A városi tanács pénzügyi elemzője, Irvin Corley ennek kapcsán a Detroit Free Pasnnek elmondta, hogy a Michigani Egyetem tanulmánya szerint az új helyszín kb. 10 millió dollárral több bevételt hozhat a helyi kisvállalkozások számára, mint a jelenlegi Belle Isle.

A hivatalos vonalvezetést egyelőre még nem hozták nyilvánosságra, szeptemberben azonban már bemutattak egy pályatervet (lásd. lent), amit a meghallgatások során is példaként használtak.

Az IndyCar bő három évtizeddel ezelőtt már versenyzett a belváros utcáin.

1989-től – a távozó Forma-1-et váltva – a Renessaince Center területén feszültek egymásnak a mezőny autói egészen 1991-ig.

Innentől viszont már kizárólag a Belle Isle Park fogadta a mindenkori mezőnyt: 1993-2001-ig a CART, 2007-2008-ban az IRL, 2012-től pedig az újra egységes IndyCar képében.

Az elmúlt években viszont számos tüntetés zajlott le a területen, miután a környezetvédők nehezményezték, hogy a Detroit ékkövének számító zöldövezetet autóversenyre használják.