HIVATALOS: A NASCAR érzékenyítő tréningre kötelezi Kyle Buscht

HIVATALOS: A NASCAR érzékenyítő tréningre kötelezi Kyle Buscht
credit:NASCAR Digital MediaEgy nappal a martinsville-i versenyt követően a NASCAR meghozta végső ítéletét Kyle Busch ügyében.

A Joe Gibbs Racing pilótája az Xfinity 500 utolsó körében a második helyért harcolt Brad Keselowskival, aminek során a Team Penske-s először meglökte, majd a célvonal után ki is forgatta.

Az „ezüstérmes” hely már egyikük számára sem volt elegendő a playoff-fináléba jutáshoz, így Busch nem értette, miért volt Keselowski annyira erőszakos vele.

„A 4-es kanyarban totálisan belém furakodott minden ok nélkül” – nyilatkozta a kétszeres bajnok.

„Hova akart menni? Mit akart egyáltalán? Kipörgetni engem? Megpróbált harvickosat játszani velem. Miért? A második helyért? Azzal sem jutott volna tovább. Őrülten retardált volt. Nem értem én ezeket a srácokat… Ki kellene vernem belőle a szart is, de ettől nem lenne nekem jobb.”

Az imént idézett r-betűs szó durva sértésnek számít a fogyatékkal élőkkel szemben, így hiába kért később nyilvánosan bocsánatot érte Busch, borítékolni lehetett, hogy nem ússza meg következmények nélkül.

A NASCAR döntése alapján a 36 éves versenyzőnek kötelezően részt kell vennie egy érzékenyítő tréningen, még a 2022-es szezon februári nyitánya előtt.

A szankció nem számít egyedinek.

Idén januárban ugyanerre kötelezték Hailie Deegant is, aki egy iRacing-stream során használta ezt a szót egyik ellenfelére.

A NASCAR szabálykönyvének 12.8.e pontja kimondja, hogy a szervezeten belül tevékenykedő személyek nem nyilatkozhatnak nyilvánosan, vagy folytathatnak olyan kommunikációt, ami más emberek etnikai hovatartozását, bőrszínét, hitét, származását, nemét, szexuális irányultságát, családi állapotát, életkorát, vagy hátrányos helyzetét kritizálja, nevetségessé teszi, vagy bármilyen más módon becsmérli.