NASCAR: Hátborzongató győzelmet aratott Larson a Hendrick Motorsports legszomorúbb napján

NASCAR: Hátborzongtó győzelmet aratott Larson a Hendrick Motorsports legszomorúbb napján
credit:Hendrick MotorsportsMinden tőle telhetőt megtett Kyle Larson azért, hogy enyhítse azt a fájdalmat, amit 2004 óta a Hendrick Motorsports legénysége érez minden év október 24-én.

A Kansas Speedwayen rendezett NASCAR Cup-futamot napra pontosan a csapatot valaha ért legnagyobb tragédia tizenhetedik évfordulóján rendezték.

Mint arról az USAracing egy kétrészes cikkben is megemlékezett, azon a katasztrofális napon zuhant le a csapat repülőgépe a Martinsville Speedway mellett, fedélzetén tizenkét emberrel.

Köztük volt az alapító/tulajdonos Rick Hendrick testvére, két unokahúga, néhány közeli barátja és üzlet partnere, valamint fia, Ricky Hendrick is.

A mindössze 24 évesen elhunyt Ricky 2002-ben, a Busch Seriesben (a mai Xfinity) az 5-ös számú Chevyvel versenyzett, akárcsak most Larson a királykategóriában.

Utóbbi pilóta autója ráadásul szinte egzakt ugyanazt a dizájnt viseli, mint amivel Hendrick Jr. is megmérette magát a pályán.


KAPCSOLÓDÓ:

>>>>>Repülőút a halálba – A Hendrick Motorsports tragédiája (1.rész)

>>>>>Túlélni a túlélhetetlent (2.rész)


A HMS természetesen nem mulasztott el megmelékezni a futam során az áldozatokról.

Az ötödik körben minden egyes csapattag megfordította a baseball-sapkáját, mivel Ricky is folyton így hordta. A nap reggelén pedig Hendrick azt is közölte a pole-ból indult Larsonnal, hogy szeretné, ha ezalatt ő haladna az élen.

A 29 éves kaliforniai végül nem csak ekkor vezette a viadalt, hanem összesen 130 körön át, beleértve a legfontosabb utolsót is.

Hátborzongató módon Larson idei kilencedik – ebből negyedik a playoffban -, egyben teljes eddigi Cup-karrierje tizenötödik pontozásos győzelmét a Kansas Speedway képében pontosan ugyanazon a pályán aratta, amelyen Ricky pályafutása egyetlen nemzeti kategóriás elsőségét ünnepelhette még 2001-ben, a Truck Seriesben.

Ha pedig ez nem lenne elég, azon a versenyen a néhai pilóta a 17-es számú gépet vezetette (most pedig ugye a 17. évfordulójához érkezett a tragédia).

„Ezt a győzelmemet Rick és Linda Hendricknek szeretném ajánlani” – nyilatkozta a leintés után Larson, aki elsőként tudott egy szezonon belül kétszer is zsinórban három futamot nyerni a Cupban 1987 óta.

Akkor nem másnak sikerült ez a bravúr, mint Dale Earnhardt Sr.-nak.

„Soha nem találkoztam Rickyvel, ahogyan azon többi férfival és nővel sem, akik életüket vesztették azon a napon. Ugyanakkor minden kétséget kizáróan éreztem ennek a versenynek a jelentőségét. Őrület, mennnyire kijött végig a lépés számomra a győzelemhez. Tudom, hogy mindannyian néztek fentről és segítettek a restartoknál, valamint a futam többi részén is.”Larson mögött a bajnoki címért még szintén meccsben lévő Chase Elliott ért célba, míg a harmadik-negyedik pozíciókban a playoffból már kiesett Kevin Harvick és Kurt Busch zárt.

Befért a top 5-be a kupára még szintén esélyes Denny Hamlin is.

Az első szakaszt Larson, a másodikat pedig William Byron nyerte.

Ami a további, rájátszásban lévő versenyzőket illeti, Martin Truex Jr. a hetedik, Joey Logano a kilencedik, Brad Keselowski a tizenhetedik, Kyle Busch a huszonnyolcadik, míg Ryan Blaney csak a harminchetedik lett.

Ifjabbik Busch kétszer is érintette a falat, aminek következtében hosszas pitkiállásra kényszerült, végül hat kör hátrányt összeszedve.

Blaney azonban még nála is rosszabbul járt.

A Team Penske-s a harmadik szakaszban találta el a falat, miután ütközött Austin Dillonnal. Ennek hatására a 12-es Ford annyira megsérült, hogy Blaney kénytelen volt feladni a küzdelmet.

A Cup top 8-as szegmenséből már csak az október 31-ei, martinsville-i forduló van hátra.

Larson már egy héttel ezelőtt, a rájátszás top 8-as szakaszának texasi fordulóján aratott győzelmével bebiztosította helyét a Phoenix Racewayen rendezendő bajnoki döntőben.

A november 7-én esedékes szezonzárón mindössze négy versenyzőnek lesz esélye arra, hogy harcba szálljon a 2021-es Cup-szezon legjobbjának járó kupáért.

A maradék három hely sorsa továbbra is kérdéses.Jelenleg így áll a playoff:


  1. Kyle Larson (Hendrick Motorsports) – Már bejutott a bajnoki döntőbe
  2. Chase Elliott (Hendrick Motorsports) – 4107 pont
  3. Denny Hamlin (Joe Gibbs Racing) – 4105 pont
  4. Kyle Busch (Joe Gibbs Racing) – 4074 pont

————————————————————————————————————————

  1. Ryan Blaney (Team Penske) – 4073 pont
  2. Martin Truex Jr. (Joe Gibbs Racing) – 4071 pont
  3. Brad Keselowski (Team Penske) – 4068 pont
  4. Joey Logano (Team Penske) – 4048 pont


A kansasi Hollywood Casino 400 végeredménye: