NASCAR: Larson nyert Texasban és bejutott a bajnoki döntőbe

NASCAR: Larson nyert Texasban és bejutott a bajnoki döntőbe
credit:NASCARÚjabb domináns győzelemmel gazdagította idei, már eleve impozáns statisztikáit Kyle Larson.

A Hendrick Motorsports versenyzője a Texas Motor Speewayen rendezett Autotrader EchoPark Automotive 500 334 köréből nem kevesebb, mint 256-ot töltött az élen, beleértve a legutolsót is.

Ezzel a kaliforniai pilóta idei nyolcadik elsőségét könyvelhette el, ebből a harmadikat a rájátszásban.

Teljes eddigi NASCAR Cup karrierjét tekintve pedig immár tizennégy pontozásos futamon diadalmaskodott.

Mindennél fontosabb viszont, hogy jelen győzelmével már biztosan harcba szállhat a 2021-es idény bajnoki címéért a november 7-ei, Phoenix Racewayen esedékes szezonzárón.

Ez már önmagában karrier-méföldkő Larson életében, hiszen most először jutott be a playoff döntőjébe, ahol három másik pilótával kell megküzdenie a vágyott kupáért.

„Tudtam, hogy jó esélyünk van a győzelemre, az autó lehengerlő volt!” – nyilatkozta a leintés után a 29 éves pilóta, aki júliusban, ugyanezen a pályán már megnyerte a bajnokságon kívüli All-Star Race-t is.

„Pár hét múlva a bajnoki címért mehetünk, ez őrület!”Másodikként a szintén hendrickes William Byront érte a kockás zászló, míg a harmadik pozíciót Christopher Bell kaparintotta meg a Joe Gibbs Racing színeiben.

A playoff-verenyzőket tekintve Larson után a második legjobb befutót a negyedikként leintett Brad Keselowski produkálta a Team Penske 2-es Fordjával.

A top 5-öt a rájátszásban már nem szereplő Kevin Harvick (Stewart-Haas Racing) zárta.

A bajnoki címért még meccsben lévő pilóták közül azonban többen is keserű szájízzel hagyhatták el a TMS oválját.

Joey Logano 36 körrel a vége előtt volt kénytelen feladni a versenyt motorhiba miatt, nem sokkal később pedig Ryan Blaney akadt össze Denny Hamlinnel, aminek következtében utóbbi versenyző abroncsai sérültek és végül ki is forgott.

A háromszoros Daytona 500 győztes kálváriája itt még nem ért véget.

Alig hét kör volt már csak hátra, amikor Chase Briscoe és Chris Buescher egymásra talált.

A kipördülő Briscoe-t Hamlin már nem tudta elkerülni. A 11-es Toyotában jelentős kár keletkezett, a 40 éves amerikai azonban még így is célba tudta vinni a tizenegyedik helyen.

Szintén pocsék napot zárt Martin Truex Jr. is, aki a 318. körben csapódott a 4-es kanyar falának, ezzel idő előtt pontot téve a versenyére.

Rázós helyzetekből a playoffon kívülieknek is kijutott.Rögtön az első szakaszban Bubba Wallace egy three-wide csata közepette megcsúszott, beindítva ezzel azt a láncreakciót, ami tizenöt autót rántott magával. Ebből nyolcan nem is tudták folytatni a futamot.

A legrázósabb jelenet díját azonban Anthony Alfredo kaphatná meg.

A Front Row Motorsports versenyzője a 299. körben vágódott nagy erővel a falnak, a szivárgó üzemanyag pedig villámgyorsan ki is gyulladt.

Szerencsére a 22 éves újonc sértetlenül megúszta az ijesztő incidenst.

A Cup mezőnye legközelebb október 24-én, a Kansas Speedwayen feszül egymásnak, majd ezt követi október 31-én a rájátszás top 8-as szakaszának utolsó fordulója Martinsville-en.

Ekkor fog véglegesen kiderülni, hogy mely’ három pilóta lesz Larson kihívója a fináléban.