Megrázó részletek: Will Power pár méterről nézte végig Dan Wheldon haláltusáját

Megrázó részletek: Will Power pár méterről nézte végig Dan Wheldon haláltusáját (18+)A modern kori motorsport egyik legsötétebb napjaként vonult be a történelembe az IndyCar 2011. október 16-án rendezett, Las Vegas-i versenye.

A futam tizenegyedik körében történt horrorisztikus tömegbaleset következtében több pilóta is kórházba került, Dan Wheldon pedig egyenesen az életével fizetett.

Az események érthető módon mindenkit megviseltek a pályán lévőktől kezdve egészen a tévéképernyők előtt ülő rajongókig.

Egy ember azonban hatványozottan nagyobb traumát élt át a tragédia pillanatában.

A Team Penske-nek vezető Will Power maga is súlyos sérüléseket szenvedett a baleset során, ez a tény azonban eltörpült a látvány miatt, ami eléje tárult.

A rajtot követő néhány körben visszaesetem, mivel tudtam, hogy hosszú verseny van előttem” – emlékezett vissza az ausztrál a 2016-ban megjelent, The Sheer Force Of Will Power című önéletrajzi könyvében.

Már ekkor történt néhány őrült manőver a pályán én pedig nem akartam ilyesminek a részese lenni. Dan a külső íven előzött meg és tovább tört előre. Aztán egy nagy füstfelhőt láttam. Ekkor átfutott az agyamon, hogy a francba, valaki csattanni fog. Valójában ez még csak annak az eredménye volt, hogy kerék a kerék ellen csatáztak az autók, de voltak olyanok is, akik már megszállott módján helyezkedtek.”

Hamarosan be is következett a katasztrófa.

A 11. körben egy újabb füstfelhőt láttam. Ez a Wade Cunningham és James Hinchcliffe közötti ütközés miatt volt, úgyhogy igyekeztem vissza is venni. Sokat már nem értem vele, mivel Cunningham elveszette az uralmát az autója felett. A pálya felső részére futott fel és hirtelen minden addiginál nagyobb füst lett. JR Hildebrand ráment egy hirtelen fékező gépre és innentől fogva már mindenki csúszott mindenfelé. Egyre rosszabb és rosszabb lett. Én Alex Lloyd mögött voltam és közvetlen láttam a legtöbb megforgó autót. Igyekeztem a lehető legjobban lelassítani, hogy elkerüljem a káoszt. Lloyd ekkor már biztosan látta Wheldont és menekülés közben összeért EJ Visóval, én pedig már nem tudtam korrigálni. Nekivágódtam Lloyd egyik hátsó kerekének és a levegő emelkedtem.”

A Power által vezetett 12-es Dallara-Honda, előtte Wheldon már letakart gépének roncsa

Powert ekkor még a saját biztonsága aggasztotta a legjobban.

„Emlékszem, hogy arra gondoltam, a kerítésbe fogok csapódni. Ez a legrosszabb rémálmod, ha felrepülsz az autóddal. Végül érintettem a pálya döntött részét és Hildebrandon landoltam. Láttam, hogy egy másik gép hátramenetben csúszik felém, majd közvetlen mellettem megállt. Az autóm orra a cockpitje jobb oldala felé mutatott. A benne ülő versenyző rostélya lelógott a sisakjáról, nyilvánvaló volt, hogy valami nagyon kemény dolognak ütközött. A szemei nyitva voltak, az arckifejezését látva, azt, ahogyan rám nézett, már tudtam, hogy kész, esélye sincs.”

Az ausztrál szavai alátámasztják azon hivatalosan soha meg nem erősített információkat, miszerint Wheldon nem halt meg rögtön a becsapódás pillanatában.

Ugyanerről számolt be a balesetben szintén érintett Townsend Bell is azt állítva, hogy látta, amint a szerencsétlenül járt brit még mozgott az autója roncsában.

Power hogy mennyire mázlista volt addig a napig a mezőny, hiszen a rendkívül veszélyes pack-versenyzés mellett relatíve kevés súlyos sérülés történt.

„Éreztem, hogy a kemény becsapódás következtében eltört néhány csigolyám. Pokoli fájdalmaim voltak, de csak az járt a fejemben, hogy valaki meghalt és az nem én vagyok.”

Ekkor egy ideges hangot hallott.

„Paul Tracy rohant oda hozzám és azt mondta ‘Ég az autód, szállj ki azonnal!’. Az orvosi kocsiba tettek, közben én csak ordítottam, részben a fájdalom, részben pedig a hülye verseny miatti dühömben. PT csak azt ismételgette, hogy ‘Tudom haver, tudom, csak próbálj megnyugodni'”.

A legszörnyűbb pillanatok azonban csak ezután következtek.

„A pálya orvosi központjába vittek. Borzasztó volt, mert Dant is akkor tolták be hordágyon, a padlón pedig vértócsa volt. Direkt elfordítottam a fejem, hogy még csak ne is lássam. Kizárólag Paulra figyeltem, ő viszont velem szemben volt és mindent, de mindent végignézett. Annyit mondott nekem, hogy ‘Bassza meg, meg ne fordulj, ezt te ne akard látni!’. Dan arca, amikor farkasszemet néztünk a pályán bőven elég volt nekem, az a látvány örökre velem marad.”>>>>>KAPCSOLÓDÓ: Halálos kihívás – Akik majdnem ott voltak az IndyCar fekete vasárnapján