Hamarosan kihirdethetik a világ legeslegjobb autóversenyzőjét

Az FIA a motorsport történetének legértelmetlenebb húzására készül
credit:IndyCar Media



Vadonatúj projekten munkálkodik a Nemzetközi Automobil Szövetség.

Ha pedig sikerül megvalósítani, akkor olyasvalami születik, amire eddig még nem volt példa a motorsport történetében.

Az FIA ugyanis nem mást helyezett kilátásba, mint megalkotni az autóversenyzők világranglistáját.

A The Race információi szerint a dolog hasonlóképpen működne, mint a tenisz, vagy a golf esetében.

„Mi, a FIA-nál egy olyan rendszert szeretnénk indítani, amelyben valamennyi vesenyzőt értékelnénk egy globális ranglistán, így minden év végén lenne egy világelső” – nyilatkozta a lapnak Frederic Bertrand, a szövetség innovációkért felelős igazgatója.

Konkrétumokról egyelőre még nincs szó, így azt sem tudni, hogy mely’ bajnokságok/futamok érhetnek ranglista-pontokat és adott esetben mennyit.

Bertrand azonban leszögezte, a lehető legszélesebb körben szeretnék lefedni az autósportot és biztosra akarnak menni, hogy a rendszerbe beilleszthető a terep-, valamint a pályaversenyzés is.

A szakember indoklása szerint a projekt mögötti egyik szempont az, hogy ösztönözzék a pilótákat a minél szélesebb körű versenyzésre, vagyis a különböző szériák közti átjárásra.

Erről már korábban Ross Brawn is szót ejtett, mondván szívesen látná, ha a jövőben aktív F1-es versenyzők is nekivágnának az Indy 500-nak.

A tervek között szerepelnek szezon végén lebonyolítandó, masters-stílusú versenyek is, ahová meghívásos alapon verbuválnák az adott idény legjobbjaiból álló mezőnyt. Ezeken további ranglista-egységeket lehetne gyűjteni.

Ha minden a várakozások szerint alakul, akkor a projekt akár már 2023-ban zöld utat kaphat.