NASCAR: Larson történelmi győzelmet aratott Charlotte-on, újabb fejezetéhez ért az Elliott-Harvick párbaj

NASCAR: Larson történelmi győzelmet aratott Charlotte-on, újabb fejezetéhez ért az Elliott-Harvick párbaj
credit:Hendrick MotorsportsKyle Larson elsőségével ért véget a NASCAR Cup Series charlotte-i Bank of America Roval 400-a.

A rájátszás top 12-es szegmensének zárásaként is funkcionált verseny első szakaszában még komoly esély volt arra, hogy a Hendrick Motorsports sztárja nem tudja beverekedni magát a legjobb nyolc pilótát felvonultató, harmadik felvonásba.

Az ok elektronikai problémára volt visszavezethető, aminek következtében Larsonnak rendkívüli pitkiállást kellett megejtenie, hogy kicseréljék az 5-ös számú Chevy akkumulátorát.

A kalfiorniait azonban ez a kellemetlen közjáték nem zökkentette ki a ritmusból és gyorsan vissza tudott térni a győzelemért folyó csatába.

Larson nyolc körrel a leintés előtt hajtotta végre a győzelemhez vezető előzését Denny Hamlinnel (Joe Gibbs Racing) szemben.

Ezzel idén nyolcadik alkalommal látogathatott el a victory lane-re – ebből hetedszer pontozásos futamon.

A 29 éves tehetség teljes eddigi Cup-karrierjét tekintve tizenharmadszor diadalmaskodott, egyúttal pedig történelmet is írt.

Rajta kívül ugyanis eddig még senkinek sem sikerült egyetlen szezonon belül három road-pályás versenyt is nyerni (a charlotte-i roval előtt Sonomán és Watkins Glenen is ő látta meg elsőként a kockás zászlót).Másodikként két, a playoffban nem szereplő pilótát intettek le Tyler Reddick (Richard Childress Racing) és Chris Buescher (Roush Fenway Racing) személyében.

A viadal főszereplője azonban kétségkívül Chase Elliott, valamint Kevin Harvick volt.

A kettejük közötti ellentét még a szeptember 18-ai, bristoli futamra vezethető vissza.

Mint ismeretes, a két bajnok 35 körrel ezen forduló leintés előtt, egy csata hevében ütközött, aminek révén Elliott 9-es számú Chevyje defektet kapott.

A 25 esztendős georgiai emiatt rendkívüli pitkiállásra kényszerült, mire pedig visszatért a pályára már három környi hátrányban találta magát.

A hajrában Harvick haladt az élen, a lekörözésekkor azonban Elliott egyáltalán nem hagyta magát és keményen versenyzett régi motoros kollégájával.

Ez lehetővé tette az akkor második helyen álló Larson számára, hogy teljesen felérjen az SHR-esre és végre is hajtsa az előzést, megnyerve ezzel a versenyt.

Az eset után Harvick és Elliott olyan heves szóváltásba került, hogy ha nincsenek jelen a NASCAR tisztviselői, akkor tettlegességig fajult volna a vita.

A történtek óta már egy hónap eltelt, a Stewart-Haas Racinges azonban továbbra sem felejt, aminek számos interjújában hangot is adott.Most, Charlotte-on pedig újabb fejezetéhez érkezett a köztük lévő viszály.

A verseny 55. körében Harvick meglökte Elliottot, aminek következtében a regnáló bajnok a 7-es kanyar falának ütközött.

Pár száz méterrel később úgy tűnt, hogy Chase a már sérült autójával az SHR-es irányába mozdul, végül viszont annak csapattársát, Cole Custert találta el.

A 9-es gép oly’ mértékben megsérült, hogy egy ideig még az is kérdéses volt, be tudja-e egyáltalán fejezni a futamot.

A hátulján lifegő elemekkel számos kört megtett, amit látva kész csoda volt, hogy a NASCAR nem intette ki fekete zászlóval. Végül ezeket el is hagyta, törmelék miatt sárga jelzést előidézve.

A baleset után Elliott számára a rádión keresztül kvázi megadta a gárdája az engedélyt arra, hogy amint lehetősége nyílik rá, álljon bosszút Harvickon.

Erre végül azonban nem került sor, miután a veterán pilóta saját magát iktatta ki a playoffból.

Tizenegy körrel a kockás zászló előtt Elliott felért Harvickra, aki ekkor nagy sietségében hibázott és belecsapódott az 1-es kanyar falába.

Ez a fiaskó a 45 éves pilóta kiesését vonta magával, egyúttal pedig búcsúzhatott a 2021-es bajnoki címről szőtt álmaitól is.>>>>>KAPCSOLÓDÓ: Elliott „boldog karácsonyt” kívánt Harvicknak, Hendrick a NASCAR beavatkozására számítHarvick mellett nem lesz még ott a rájátszás top 8-as szakaszában William Byron, Alex Bowman és Christopher Bell sem.

Szintén pocsék versenyt zárt a Kaulig Racing színeiben részidős szezont teljesítő AJ Allmendinger.

A kaliforniai pilóta egy nappal korábban, ugyanezen a pályán még fantasztikus győzelmet aratott az Xfinity Seriesben, bebiztosítva helyét a nemzeti másodosztály playoffjának top 8-as szakaszában.

A Cupban viszont már nem állt össze felette szerencsés csillagzat és az 57. körben – miután öt körön át vezette a versenyt is – motorhiba miatt kiállni kényszerült.

Az első szakaszt Elliott, míg a másodikat Kyle Busch nyerte.

A bajnokság következő fordulóját október 16-án, a Texas Motor Speedwayen rendezik.

Meccsben van még a kupáért: Larson, Hamlin, Elliott, Kyle Busch, Brad Keselowski, Martin Truex Jr., Joey Logano és Ryan Blaney.