Grosjean: Oválon nem kísérletezhetünk a lehetetlennel

Grosjean: Oválon nem kísérletezhetünk a lehetetlennel
credit:IndyCar MediaSzerdán, az Indianapolis Motor Speedway megtette az Indy 500 felé vezető első fontos lépést Romain Grosjean

A francia versenyző, valamint a Rookie Orientation Programnak szintén nekivágott – ám a futamra való nevezésről még mindig nem döntött – Jimmie Johnson az érkező eső miatt nem tudta maradéktalanul befejezni a teszt utolsó fázisát.

Az IndyCar azonban úgy döntött, a hiányzó körök – Grosjeannak kettő, a Chip Ganassi Racing amerikai pilótájának pedig tíz volt hátra – ellenére megelőlegezik számukra a vizsgát, mivel mindketten bizonyították, hogy megvan a kellő sebességük.

A hátralévő köröket természetesen be kell pótolniuk, erre várhatóan az április 20-21-én esedékes kollektív, nyílt teszten kerülhet sor.

„Ez nem olyan, mint egy épített, vagy utcai vonalvezetés” – nyilatkozta Grosjean, aki most először vezetett superspeedwayen.

Az első köröm nem volt valami gyors, de még így is olyan 200 mph körül alakult, ami azért nem rossz. A kvalifikáció nem semmi lesz!”

A 35 éves pilóta számára szintén ez volt az első alkalom, hogy új csapata, az Andretti Autosport színeiben hajtson pályára.

Idei debütáló szezonjában – még a Dale Coyne Racing/Rick Ware Racing gépének volánja mögött – már számos alkalommal bizonyította, hogy nem retten meg a merészebb előzésektől.

A látványos megmozdulásokat ráadásul nem csak a jobbkanyarokat is tartalmazó vonalvezetéseken hajtotta végre, hanem élete első oválversenyén is az 1.25 mérföldes Gatewayen.

„Mi magunk döntjük el, hogy mennyi kockázatot akarunk vállalni. Rajtunk múlik, hol húzzuk meg a határt. Oválon viszont nem kísérletezhetünk olyannal, ami lehetetlennek tűnik. Roadon érezhetjük úgy, hogy egye fene, próbáljunk meg varázsolni valamit. Az oválpálya viszont más tészta. Ott az ilyesminek nem lenne jó vége.”

credit:IndyCar Media

Állítása szerint a legnagyobb sebesség, amit eddig elért a 231 mph volt az F1 mexikói versenyén.

Most, Indianapolisban a csúcstempója 228 mph körül alakult.

„A kérdés mindig az, hogy milyen gyors? Egyenesben nem érződött annyira gyorsnak, mivel egy olyan pályán mentem, amit eleve erre terveztek. Aztán jön a kanyar…igen… tudod, hogy nagy a tempó és ha a dolgok rosszra fordulnak, akkor az villámgyorsan bekövetkezik. Ugyanakkor amíg mindent irányítás alatt tartasz és az autó optimális, addig normális érzés.”

Grosjean 2022-ben már teljes szezont fog menni Andrettiékkel. A ROP-ot követő sajtótájékoztatón pedig elárulta, hogy az eredeti tervek szerint már a bemutatkozó idényében is ott lett volna az összes futamon.

A DCR-rel tavaly ősszel kezdett tárgyalni a programról, a bahreini balesete azonban mindent felülírt.

„Az első reakcióm az volt, hogy egyáltalán nem jövök az IndyCarba, sőt még az is megfordult a fejemben, hogy befejezem a versenyzést. Néhány nappal később viszont már úgy voltam vele, hogy talán mégis bevállalom, de az oválokat kihagyom. Aztán beindult a szezon és kezdtem nagyon boldognak érezni magam itt. Ekkor arra jutottam, hogy szeretném kipróbálni Gatewayt, csak hogy lássam milyen. A feleségem is eljött a versenyre, megtapasztalta, milyen nagyszerű élmény, mennyire élveztem az egészet. Innentől fogva tudtuk, a következő lépés az lesz, hogy minden futamon indulok. Nem mehetsz tárgyalni más csapatokkal, ha elzárkózol a teljes idénytől. Ők a bajnoki címért akarnak harcolni, ott szeretnének lenni az élen. Elégedett vagyok a döntésemmel.”