NASCAR: 58 év után először avatott afroamerikai futamgyőztest a királykategória

NASCAR: 58 év után először avatott afroamerikai futamgyőztest a Cup Series
credit:NASCARA tervezettnél 71 körrel hamarabb le kellett inteni a NASCAR Cup Series YellaWood 500-át, köszönhetően az egyre erősödő esőnek.

Ennek köszönhetően a Talladega Superspeedwayre kiírt viadal trófeája a piros zászló pillanatában élen állt Bubba Wallace-nál landolt.

A 27 éves alabamai a verseny 113. körében vette át a vezetést, alig öt mérfölddel később pedig már lengett is a sárga zászló William Byron és Matt DiBenedetto ütközése következtében.

A jelzés azonban perceken belül pirosra váltott, immár az eső miatt.

A NASCAR végül a verseny lefújása mellett döntött, mivel úgy látták, nem lehet elég hamar felszárítani a pályát ahhoz, hogy érdemben újraindítsák a mezőnyt.

A 23XI Racing pilótája ezzel a NASCAR királykategóriájának második afroamerikaikai futamgyőztese lett Wendell Scott 1963-as sikere óta (egyben az első az 1971-ben kezdődött Cup-érában).

További statisztikai érdekesség, hogy utoljára 1994-ben tudott olyan autó nyerni, amelynek a McDonald’s a főszponzora. Akkor a Junior Johnson & Associatesnek vezető Jimmy Spencer zárt az élen a gyorsétteremlánc támogatását élvezve, szintén Talladegán.A playoffban nem szereplő Wallace diadala azt is jelentette, hogy fennállása során a NASCAR most először avatott három vadonatúj győztest ugyanazon a pályán és hétvégén (a Cup futamát eredetileg vasárnapra írták ki, de az időjárás miatt egy nappal halasztották), lévén a Truck Series és az Xfinity Series szombati futamain szintén olyan pilóták nyertek, akik azt megelőzően még sosem jutottak el szériájuk victory lane-jére.

Másodikként és harmadikként a Team Penske-t szolgáló Brad Keselowski, valamint Joey Logano végzett.

Nem volt viszont jó futama Kyle Larsonnak.

A Hendrick Motorsports pilótája már az első szakaszban két balesetnek is a szenvedő alanya lett, amelyek miatt autója hosszas javításra szorult, hogy egyáltalán elérje a minimálisan előírt sebességet.

Szintén felejthető napot zártak csapattársai, Alex Bowman és a fentebb már említett Byron is, akik egyaránt balesetek miatt landoltak a mezőny végén.

A legmagasabban rangsorolt hendrickes Chase Elliott lett a tizennyolcadik pozícióban.

A Cup Series következő fordulóját október 10-én, a Charlotte Motor Speedway rovalján rendezik.

Ez a futam egyben a rájátszás top 12-es szegmensének zárása is lesz, így négy versenyző búcsúzni fog a 2021-es bajnoki címért folyó harctól.
Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy