Az IndyCar újdonsült bajnokának meg sem fordul a fejében a Forma-1

Az IndyCar újdonsült bajnokának meg sem fordul a fejében a Forma-1
credit:IndyCar MediaMindössze két szezonba telt Alex Palou számára, hogy felérjen az IndyCar csúcsára.

A 24 éves versenyző vasárnap este, Long Beachen biztosította be élete első titulusát a szériában, amivel ráadásul ő lett az első spanyol bajnok az amerikai open-wheel legmagasabb szintjén.

Palou teljesítményét pedig csak tovább növeli, hogy a történelmi tettet a Chip Ganassi Racingnél töltött legelső évében aratta, legyőzve ezzel az IndyCar trónjára hatszor felért, az idénynek címvédőként nekivágott Scott Dixont.

Ezt megelőzően kereken tíz évvel ezelőtt fordult elő, hogy csapaton belül megverték a már-már élő legendának számító új-zélandit. 2011-ben a negyedik bajnokságát behúzott Dario Franchitti múlta felül az akkor még csak egy címnél járt Dixont.

Palou áttörő sikere révén adja magát – különösképpen európaiként -, hogy kacérkodik-e a Forma-1 gondolatával.

Pályafutása elején még ő maga is a világbajnoki sorozatot tűzte ki végső célként. Az évek során azonban realizálta, kevés esélye van arra, hogy egyszer bejusson az F1 húsz fős elit mezőnyébe.

Nem voltak meg a kellő kapcsolatai és nem rendelkezett masszív anyagi háttérrel sem, ezek nélkül pedig minimális a sansza arra, hogy helyet kapjon a rajtrácson.Arra pedig nem akart várni, hogy esetleg egy napon összeáll felette a szerencsés csillagzat.

Palou csak versenyezni akar, ezért tette próbára magát Japánban is.

2019-ben egy győzelemmel és három pole-lal a harmadikként zárta a Super Formula bajnokságot, emellett pedig a Super GT-ben is megmérette magát. Utóbbi széria szezonzáró, Motegin rendezett futamán nem csak a rajtelsőséget szerezte meg, de új pályacsúcsot is felállított a GT300 kategóriában.

A felkelő nap országában ismerkedett meg Kazumichi Goh-val, akinek révén végül eljutott az új karriercéljának kinevezett IndyCarba.

A japán üzletember betársult a Dale Coyne Racing 55-ös Dallara-Hondájába, amivel Palou megejthette debütálását 2020-ban.

Teljesítménye révén egy évvel később már a patinás Chip Ganassi Racing igazolta le, a kapcsolat eredményét pedig már mindannyian tudjuk.

A katalán versenyző bajnoki címével megszerezte a szuperlicenchez szükséges 40 pontot, saját bevallása szerint viszont most már nem igazán hozza lázba az F1.

“Nagyon sok pilóta előtt csak egyetlen cél lebeg: a Forma-1” – nyilatkozta Palou az AS.com-nak.“Én kristálytisztán kimondom, hogy szeretek versenyezni és győzni. Jelenleg az F1-ben kb. csak hatan vannak, akik ténylegesen esélyesek arra, hogy rendszeresen ott legyenek az élen és futamokat nyerjenek. Ők a Mercedesnek, a Red Bullnak és a Ferrarinak vezetnek, az pedig nyilvánvaló, hogy én nem leszek a tagja ennek az exkluzív klubnak. Az F1 nincs a terveim között, már meg sem fordul a fejemben. Az álmom és a vágyam az, hogy jövőre megvédjem a címem az IndyCarban. Olyan sokáig akarok itt maradni, mint a csapattársam, Scott Dixon.”

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy