IndyCar: Newgarden pole-lal jelezte, hogy nem mondott le a bajnoki címről

IndyCar: Newgarden pole-lal jelezte, hogy nem mondott le a bajnoki címről
credit:IndyCar MediaA 2021-es IndyCar-szezon bajnoki címére még matematikailag esélyesként vágott neki az idényzáró, Long Beach-i fordulónak Josef Newgarden.

A Team Penske versenyzőjének igazi csodára lenne szüksége ahhoz, hogy behúzza karrierje harmadik főkategóriás titulusát, lévén lemaradása nem kevesebb, mint 48 pont volt az összetettet vezető Alex Palou-val szemben.

Ahhoz ugyanis, hogy Newgardennél landoljon ismét az Astor Kupa nem kevesebb kellene, minthogy spanyol ellenfele nem végez előrébb a 25. helynél, ő maga pedig begyűjti a maximálisan elérhető, 54 egységet.

Az amerikai pilóta a kvalifikáción sikeresen teljesítette is az első, rajta álló feladatot és megszerezte a pole-t, ezzel együtt pedig az érte járó 1 bónuszpontot.

Ennek révén Newgarden hátránya 47 egységre csökkent Palou-hoz viszonyítva és továbbra is játékban maradt a bajnoki címért folyó harcban.

A 30 éves nashville-i idei negyedik, teljes eddigi IndyCar-pályafutását tekintve pedig a tizenötödik rajtelsőségét ünnepelhette.

„Annyira boldog vagyok!” – nyilatkozta az időmérő után.

„Egész évben keményen harcoltunk, voltak fent és lent pillanataink. A célunk a futamgyőzelem, de az nagyon valószínűtlen, hogy megnyerjük a bajnokságot. Ugyanakkor, soha ne mondd, hogy soha.”

Newgarden Scott Dixonnal osztozik az első soron, míg mögöttük az Helio Castroneves – Simon Pagenaud páros várhatja a rajtot.

A harmadik sort Felix Rosenqvist, valamint Romain Grosjean alkotja.

A kvalifikáció második szegmensét követően drámai időszak várt a még meccsben lévő pilótákra, miután hosszú perceken át nem lehetett tudni, hogy pontosan kik jutnak tovább a pole-ról döntő Fast 6-be.A top 12-es kör végén Will Power műszaki hiba okán leállt a pálya mellett, ami lokális sárga jelzést vont maga után.

Az ausztrál gépének meghibásodása még a csoportkörre volt visszavezethető, amikor eltaláta a baleset miatt falban álló Jack Harvey 60-as Dallara-Hondájának hátulját.

A szakasz leintése után az IndyCar azt gyanította, hogy négy pilóta – Dixon, Rosenqvist, James Hinchcliffe és Ed Jones – nem lassított a figyelmeztető jelzés ellenére sem.

Az emiatti várakozás abból a tekintetből volt kifejezetten idegtépő, hogy Palou és a bajnoki tabella második helyén álló Pato O’Ward már a kiesők között volt.

A stewardok végül arra az eredményre jutottak, hogy egyedül Jones vétett. Miután a Dale Coyne Racinges eleve nem volt Fast 6-et érő helyen, így a döntés nem volt hatással a címért küzdő spanyolra és mexikóira.

Mindebből adódóan O’Ward a nyolcadik, Palou pedig csak a tizedik pozícióból vághat neki a vasárnapi, mindent eldöntő verseny távjának.