Penske átveszi az Indy Lights irányítását, a Freedom 100 visszatérése nincs tervben

Penske átveszi az Indy Lights irányítását, a Freedom 100 visszatérése nincs tervben
credit:IndyCar MediaNyolc év után véget ér az IndyCar legmagasabban jegyzett nevelőszériájának Andersen-érája.

Pénteken hivatalosan bejelentésre került, hogy az idei szezon végeztével a Penske Entertainment teljes egészében átveszi az Indy Lights ügyeit a bajnokságot 2014 óta irányított Andersen Promotionstől.

„Dan Andersen éveken át szerves részét képezte az Indy Lightsnak” – nyilatkozta a PE elnök-vezérigazgatója, Mark Miles Long Beachen.

„Az ő vezetése kritikus fontosságú volt. Ugyanakkor a tény, hogy az IndyCar Penske-kézbe került, lehetőséget adott arra, hogy a Lightsot is házon belülre hozzuk. Szerintünk ezáltal nagyobb esélyt tudunk adni a növekedésére. Azt akarjuk, hogy a széria még erősebb, utolsó kapocs legyen a bolygó legvakmerőbb, legversenyképesebb open-wheel bajnoksága felé a pilóták, csapatok és szponzorok számára.”

Az elmúlt egy évben Roger Penske már többször is hangot adott annak, hogy elégedetlen Andersenék munkájával.

A Kapitány kritizálta az alacsony autószámmal bíró mezőnyt, minimális marketinget és financiális törekvéseket.

Ehhez még hozzájött, hogy olyan versenyzők is helyet kaptak a rajtrácson, akiket tapasztalatlanságuk miatt nem lett volna szabad nagyobb oválokra felengedni.

Ez vezetett odáig, hogy idén az Indianapolis Motor Speedway már törölte a kicsik Indy 500-ának is nevezett Freedom 100-at.

„Egy épkézláb versenysorozatot sem voltak képesek összehozni. Tíz, sőt, több esetben csak hét, vagy hat autó volt a mezőnyben” – nyilatkozta Penske tavaly októberben.

„Fogalmunk sincs, hogy kik lesznek a versenyzők jövőre. Ez az egyik oka annak, hogy nem lesz Freedom 100. Biztonsági okokból nem engedhetünk az IMS ováljára olyanokat 200 mph körüli tempóval, akik lehet még soha nem is vezettek ezen a pályán.”

A hatalomátvétel azonban egyelőre nem jelenti a fent említett futam visszatérését.

Miles ugyanis leszögezte, a Freedom 100 nem szerepel a 2022-es tervek között.