Elhunyt Robin Miller, az amerikai autósport legendás újságírója

Elhunyt Robin Miller, az amerikai autósport legendás újságírója
Robin Miller Fernando Alonsót interjúvolja a 2019-es Indy 500 egyik edzése előtt (credit: IndyCar Media)Már az égi versenypályák eseményeiről tudósít Robin Miller.

Az amerikai autósport legendás újságírója augusztus 25-én, 71 esztendős korában hunyt el a leukémiával vívott, hosszú csatáját követően.

Miller a hetvenes évektől kezdve volt meghatározó alakja az IndyCar paddockjának.

Hosszú pályafutása során valódi bennfentessé vált a sportban, értékes tartalmakat szolgáltatva olyan népszerű újságoknak és televíziós csatornáknak, mint pl. az Autoweek, az Indianapolis Star, az ESPN, a SPEED, az NBC Sports és a RACER.

Egyike volt azon újságíróknak, akik nem csak írtak a pályák eseményeiről, de versenyzői szemmel is jól ismerték az autósportot. A húszas éveiben megfordult a Formula Fordban és a midgetek világában is, volán mögötti karrierjét azonban anyagi okok, valamint saját bevallása szerint a kevés műszaki ismeretei miatt végül fel kellett adnia.

A sajtóban végzett munkájával viszont örökre beírta magát a sportág történelmébe. Tudósításai mellett nem riadt meg attól, hogy gyakran meglehetősen szubjektív véleménycikkeket közöljön még akkor is, ha ezért többször a kirúgás lett a “jutalma”.

Az 1996-os, második amerikai open-wheel szakadás után a Tony George által létrehozott Indy Racing League legnagyobb kritikusává vált.

Az IRL nem titkoltan az Indianapolis 500 köré épült, sajnálatos módon azonban pont az ikonikus viadal lett a legnagyobb kárvallottja az ow polgárháborújának. Őszintesége miatt pedig Miller komolyan meg is fizetett.“Foglaljuk össze” – írta 2007-ben, a SPEED TV honlapján.

“Azért, mert tudósítottam arról, hogy az Indy 500 a pusztulás szélére került, kirúgtak négy munkahelyemről, rengeteg pénzt vesztettem és olyan emberek fordítottak nekem hátat, akiket addig a barátaimnak hittem. Május hónapban nem kívánatos személy lettem minden egyes indianapolisi rádiónál, tévécsatornánál, kivéve az ABC helyi adóját. Ó, és az Indianapolis Star, ahol évtizedekig dolgoztam hirtelen már úgy tett, mintha nem is léteznék.”

Miller a kétezres évek közepén az IRL nagy riválisának, a CART hamvaiból létrejött Champ Car World Seriesnek lett az egyik szabadúszó újságírója.

Ironikus módon azonban innen is kirúgták, amint 2007-ben megírta az első, negatív hangvételű cikkét arról, hogy az ekkor már minimális autószámmal, szponzorokkal és nézettséggel bíró széria a totális összeomlás felé halad.

Végül azonban neki lett igaza és a CCWS alig egy év múlva megszűnt létezni. A csapatok és a pályák egy része pedig beolvadt az IRL IndyCarba.

Millert – akit idén beválaszottak az Amerikai Motorsport-hírességek Csarnokába – karrierje során sokan imádták, de legalább annyian gyűlölték is.

Ő azonban mindig is hű maradt elveihez és félelem nélkül megírta azt, amit jónak tartott és azt is, amivel abszolút nem értett egyet. Nem riadt meg a komoly pénzeket megmozgató vállalatok fenyegetéseitől, ahogyan a főnökeinek, a paddock közösségének és a rajongóknak haragjától sem.

Mert ő egy olyan újságíró volt, ami mára már ritka, mint a fehér holló – minden erényével és hibájával együtt.Nyugodjék békében.

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy