NASCAR: Allmendinger győzött az indianapolisi káoszban

NASCAR: Allmendinger győzött az indianapolisi káoszbanTotális káoszba fulladt a NASCAR Cup Series fennállásának első, az Indianapolis Motor Speedway road vonalvezetésén rendezett versenye.

A pálya 6-os kanyarjában lévő rázókő már a szombati IndyCar és Xfinity-futamok után is viták tárgyát képezte, igazi főszereplővé azonban a Cup viadalának harmadik szakaszában vált.

Az ominózus elemet a verseny során is többször javítani kellett, öt körrel a tervezett leintés előtt viszont totálisan szétesett, több autót áldozatul szedve.

Köztük volt William Byron 24-ese és Daniel Suarez 99-ese is.

A legrosszabbul Joey Logano járt, aki nagy erővel csapódott a gumibálák közé.

Szerencsére a Team Penske pilótájának nem esett baja.

A mezőnynek több, mint 30 percen át kellett várakoznia piros jelzés alatt, míg a baleset következtében leamortizálódott pályarészt helyreállították, a rázókövet pedig eltávolították.

A munkálatokból egy rendhagyó személy is kivette a részét az IMS elnökének, Doug Bolesnak képében, aki nyakkendőben állt be segédkezni a biztonsági csapat tagjainak.

A verseny overtime-ban folytatódott, de a 6-os kanyarba érve újra előkerült a piros jelzés, miután Michael McDowell ráfutott a maradék, belső rázókőre és a falban végezte.

A láncreakció magával sodorta Austin Dillont, Tyler Reddicket, Cole Custert és Martin Truex Jr.-t is.

A második overtime-ban úgy tűnt, az első hely Denny Hamlin és Chase Briscoe között fog eldőlni.

Utóbbi pilóta végül azonban a csata hevében kicsúszott a pályáról, majd a kanyart levágva visszatért a második helyre.

A stewardok ezért ‘stop-and-go’ büntetést róttak ki rá, másodpercekkel később pedig már azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy konkrétan kiforgatta Hamlint a pályáról.Briscoe a huszonhatodikként zárt, miután a NASCAR a Hamlinnel történt incidense miatt kiintette a versenyből.

A hivatalos indoklás szerint erre azért került sor, mert az eset pillanatában már eleve büntetés alatt állt.

A tősgyökeres indianai később úgy nyilatkozott, ekkor még nem tudott a rá kiszabott ‘stop-and-go’ szankcióról, emellett pedig azt is állította, hogy nem szándékosan lökte meg ellenfelét.A frusztrált versenyzők mellett azonban akadt valaki, akinek le sem lehetett törölni a mosolyt az arcáról.

Ő nem más volt, mint a kockás zászlót elsőként meglátott AJ Allmendinger, aki Cup-karrierje második győzelmét ünnepelhette a 2014-es, Watkins Glen-i diadala óta.

A Kaulig Racing színeiben részidős programot futó amerikai szombaton még a végletekig kiábrándult volt, miután csak a másodikként fejezte be az Xfinity Series versenyét.

“Édes Istenem, tegnap annyira mérges voltam!” – nyilatkozta Allmendinger autójából kiszállva.

“Pokolian győzni akartam! Ez hihetetlen, a legvadabb álmaimban sem képzeltem volna, hogy végül így fognak alakulni a dolgok.”

A másodikként Ryan Blaney ért célba, míg a harmadik pozíciót az összetettet immár 22 ponttal vezető Kyle Larson csípte el.

A Cup mezőnye legközelebb augusztus 22-én, a Michigan International Speedwayen csap össze. Ezt a versenyt a Daytona International Speedway követi majd augusztus 28-án az alapaszakasz zárásaként.

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy