Gatewayen debütál a NASCAR történetének első, autista versenyzője

Gatewayen debütál a NASCAR történetének első, autista versenyzője
credit:Armani Williams/Twitter

Gatewayen debütál a NASCAR történetének első, autista versenyzője


NASCAR-történelmet fog írni augusztus 20-án Armani Williams, mint a szervezet fennállásának első autizmussal élő, nemzeti kategóriás versenyzője.

A 21 éves michigani a nemzeti harmadosztályt képező Truck Series nyitófutamának otthont adó World Wide Technology Racewayen (Gateway) ejtheti meg debütálását.

Williams a Reaume Brothers Racing 33-as számú gépét vezetheti az 1.25 mérföldes oválon.

A fiatal pilóta háta mögött eddig meglehetősen kevés verseny áll.

A kanadai NASCAR Pinty’s Seriesben 2017-18-ban összesen hat futamot teljesített, ebből a legjobb eredménye egy kilencedik hely volt a bajnokság egyetlen USA-béli fordulóján, a New Hampshire Motor Speedwayen.

2018-19-ben felbukkant a ma már a ARCA alá tartozó K&N szériáiban is. Összesen öt versenyre nevezett és négyre tudta kvalifikálni magát. Legmagasabb befutója a tizenegyedik pozíció volt, szntén az NHMS-en.

Tavaly kétszer rajtolt el az ARCA Menards Seriesben, hazai pályáján, a Michigan International Speedwayen pedig a tizedikként intették le.

Williams mindössze kétéves volt, amikor autizmus spektrum zavarral diagnosztizálták. Az orvosok akkor közölték a szüleivel, hogy valószínűleg soha nem fog megszólalni.Armani azonban egy évvel később erre rácáfolt.

A külső szemlélő számára autizmusa ma főként abban nyilvánulhat meg, hogy visszahúzódó és nehezen alakít ki emberi kapcsolatokat. Saját bevallása szerint viszont már rengeteget javult a helyzet tizenéves korához viszonyítva.

A sport mellett Williams jelenleg az Oakland University gépészmérnök-szakos hallgatója.

“Néhányan közölték velem, hogy ‘te ezt nem tudod megcsináni’, míg mások hittek bennem és azt mondták ‘menni fog'” – nyilatkozta a NASCAR.com-nak Williams.

“Én tisztában vagyok a saját képességeimmel. Tudok versenyautót vezetni és igyekszem megmutatni az embereknek, hogy elérhetem az álmaim. Segíteni szeretnék olyanoknak is, akik hátrányban élnek, legyen szó autizmusról, vagy fogyatékosságról. Be akarom bizonyítani, hogy ha keményen dolgozol, akkor bármilyen helyzetből indulva eljuthatsz a célodig. Legyél elkötelezett, elszánt és akkor sikeres lehetsz az életben.”

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy