Vízimentőkkel bővül az IndyCar biztonsági csapata Nashville-ben

Vízimentőkkel bővül az IndyCar biztonsági csapata Nashville-ben
credit:Music City Grand PrixSporttörténeti jelentőségű hétvége előtt áll az autóvesenyzés világa.

Az IndyCar főszereplésével rendezendő Big Machine Music City Grand Prix-nek Nashville utcái adnak otthont, a vonalvezetés pedig magában foglalja a Cumberland folyó felett 25 méterrel áthaladó, több, mint 500 méteres Koreai Veteránok Emlékhídját is.

Mindeddig még soha nem fordult elő, hogy egy professzionálisan jegyzett bajnokság nagy víztömeg felett száguldott volna el. Ráadásul 300 km/h feletti tempóval.

“Mondogattam, hogy versenyzők lesznek a vízben” – nyilatkozta az NBC-nek nevetve a Team Penske nashville-i születésű pilótája, Josef Newgarden.

“Az emberek erre nem reagáltak semmit, fogalmuk sincs arról, hogy komolyan beszélek-e, vagy sem.”

A kétszeres bajnok azonban nem nagyon túlzott, lévén tényleg fennáll annak kockázata – még ha minimálisan is -, hogy egy autó kirepül a pályáról, bele a Cumberland folyóba.

Erre a forgatókönyvre készülve a teljes hétvége során készenlétben fog állni egy profi vízimentőkből – beleértve búvárokat – álló csapat is.

Ez a megoldás nem számít kirívónak, hiszen már eleve bevett szokás olyan vízközeli pályáknál mint pl. St. Petersburg, vagy Detroit.Az IndyCar a verseny promótereivel együtt igyekezett a lehető legmagasabb fokú biztonsági követelményeknek megfelelni, különösen levegőbe emelkedéssel járó balesetekre felkészülve.

A törmeléket felfogó kerítéseket, valamint a korlátokat a svájci Geobrugg cég biztosította, amely már olyan létesítményekkel működött együtt, mint pl. Spa, Imola, Mugello és a Red Bull Ring.

Nashville-en több, mint 2150 – a legkorszerűbb, legújabb előírosknak megfelelő – panelt állítottak fel, ebből 650-et csak a hídon.


>>>>>Kapcsolódó: 27 autó, egy híd – Minden, amit tudni kell az IndyCar vadonatúj versenyéről


A hírek szerint azonban akadnak olyan emberek az IndyCar paddockjában, akik mindezek ellenére sem teljesen nyugodtak az új kihívás kapcsán.

A bajnokságot jelenleg vezető Alex Palou viszont nem tartozik közéjük.

“Ez is egy olyan pálya, mint a többi” – mondta a Chip Ganassi Racing tehetsége.

“Nem azzal a gondolattal megyünk St. Petersburgbe, vagy Detroitba, hogy kirepülünk. Persze ez megtörténhet, de ha így alakul, akkor is biztos vagyok abban, hogy nem lesz gond. Szerintem azonban nem fog előfordulni. A mostani pályák már nagyon biztonságosak. A múltban láttunk néhány nagyobb balesetet, aminek során az autók átrepültek a kerítésen. Ma viszont más a helyzet. Nézzük meg Felix [Rosenqvist] bukását Detroitban, ami a legnagyobb volt az utóbbi időszakban, de rendben volt utána ő is és a fal is. Semmi baj nem lesz.”Newgarden szintén nem aggódik.

“Teljesen komfortosan érzem magam. Ha beleesek a vízbe, akkor úgyis alá fog merülni valaki, hogy kimentsen.”

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy