A NASCAR történetének legrejtélyesebb csoportképére máig nincs magyarázat

A NASCAR történetének legrejtélyesebb csoportképére több, mint 30 éve nincs biztos magyarázatVannak fotók, amik hosszú időn át megosztják az embereket. Kék színű, vagy arany volt az a bizonyos ruha? Ki, vagy mi volt a híres ‘Solway Firth asztronauta’? Valóban Tim Richmond férfiassága virított az 1987-es The Winston betiltott poszterén?

Kétség sem fér hozzá, hogy Tim Richmond számít az amerikai autóversenyzés egyik legellentmondásosabb alakjának.

Az IndyCart is megjárt, de végül a NASCAR-ban hírnevet szerzett amerikai szinte sportot űzött abból, hogy felhívja magára a figyelmet, aminek következtében a szurkolók egy részénél gyakran általános megrökönyödést váltott ki, saját, szép számú rajongótáborának tagjai szerint viszont nem is létezett nála menőbb fickó.

Előfordult, hogy ittasnak tűnően tántorgott végig a versenyzői parádén, hogy aztán a kezében lévő poharat egy laza mozdulattal a nézők közé dobja, máskor pedig nem volt rest a tulajdon férje mellett álló hölgyrajongónak félreérthetetlen ajánlatot tenni – gyakran végül sikerrel is.

A rendkívül tehetséges versenyző botrányairól és nőügyeiről egy külön cikksorozatot lehetne írni.

Az alábbiakban viszont egy olyan sztorit elevenítek fel, amely immár több, mint három évtizede a NASCAR városi legendáinak sorát gyarapítja, egyben a sportág egyik leg „Tim Richmondosabb” momentumának számít.

Richmond számára az 1987-es Winston Cup szezon csak a tizenkettedik, poconói fordulóval vette kezdetét, aminek hivatalos okaként csapata, a Hendrick Motorsports makacs, kétoldali tüdőgyulladást jelölt meg. Valójában azonban a versenyző szervezetét ekkor már egyre jobban gyengítette a hedonista életvitelének köszönhetően szerzett immunhiányos betegsége, vagyis az AIDS.

Az ekkor 32 éves pilóta viszont töretlenül hitt abban, hogy a rettegett mozaikszó ellenére képes lesz újra teljes életet élni, beleértve karrierje folytatását is.>>>Amikor a NASCAR-ban kitört az AIDS-pánik – A hedonista sztár születése (1. rész)
>>>Amikor a NASCAR-ban kitört az AIDS-pánik – Egy ember porba tiprása (2. rész)


1987 tavaszán Richmond több privát teszten is részt vett, több-kevesebb sikerrel.

A sebessége megvolt ugyan, az állóképessége azonban még nem volt megfelelő, így a körözést a legtöbbször idő előtt befejezni kényszerült.

Ekkoriban még úgy tervezte, hogy leghamarabb a májusi, Charlotte Motor Speedwayen rendezett The Winstonon tér vissza.

p0.JPG


A mezőny legjobb versenyzőinek részvételével tartott, meghívásos all-star viadalnak megvolt a maga önálló promóciója.

Ennek részeként a pályára hajtó elit társaságról egy csoportkép is készült, amely aztán a futamot megelőző hetekben USA-szerte újságok oldalain, buszokon és óriásplakátok formájában hirdette a The Winsont.

A teljesen megszokott szisztéma szerint lőtt közös fotón Richmond mellett olyan szupersztárok voltak láthatóak, mint pl. Dale Earnhardt, Richard Petty, Terry Labonte, Darrell Waltrip és Davey Allison.

A kép elkészülte után azonnal el is kezdték azt sokszorosítani több ezer példányban. Eközben számos kézen átment, de fura módon senkinek nem tűnt fel rajta az égvilágon semmi szokatlan.

A promóciós kampány, majd maga a The Winston is lezajlott, ez utóbbi azonban Richmond nélkül, akinek kényszerpihenője a tervezetnél hosszabbra nyúlt.

A nagy visszatérés végül június 14-én jött el a Pocono Racewayen, méghozzá filmbe illően, hiszen a kockás zászlót Tim látta meg elsőként.

Három nappal a győzelem után, június 17-én egy felháborodott NASCAR-rajongó tárcsázta fel a Winston ügyfélszolgálatának forró drótját.

Az illető nem a szokásos, dohányzásellenes prédikációt zúdította a vonal másik végén ülő alkalmazottra, dühét ugyanis a The Winston ominózus csoportképe váltotta ki. Pontosabban a rajta szereplő Tim Richmond és az ő fedetlen legbecsesebb szerve, ami a szurkoló szerint sejtelmesen virított a fotón.

p1_2.JPG


A Winston két nappal később egy hivatalos sajtóközleményt adott ki, amelyben bejelentették, hogy egy telefonos panaszra reagálva a posztert némi módosítást követően újranyomtatják, a korábbi példányokat pedig megsemmisítik.

Kérdezhetnénk, hogy erre mi szükség volt a The Winston leintése után két hónappal.

Nos, az ilyen csoportképek az év hátralévő részében újra és újra felbukkantak a sajtóban, a rajongók pedig a saját példányukat meg is rendelhették a NASCAR-tól.

A cég soha nem indokolta meg hivatalosan, hogy mi volt a panasz oka, mindössze annyival intézték el a dolgot, hogy „egy szerencsétlen optikai illúziót” tapasztaltak a fotón.

Máig nem tudni biztosan, hogy valójában mi is volt a képen: Richmond legjobb barátja (ő maga nevezte így a férfiasságát számos interjújában), vagy tényleg csak egy optikai illúzió.

A csoportképet készítő fotós szerint semmilyen korhatáros tartalom nem került a képre, mások pedig azzal érvelnek, hogy az overál felhúzott zipzárja mellett lehetetlen is lett volna „villantani”.

Az egyik legelfogadottabb magyarázat, hogy a fotón valójában Richmond járóbotja látható, amivel akkoriban a betegsége miatt volt kénytelen közlekedni.

Egy biztos, a kép negatívjait megsemmisítették, a fotózás során, más szögből készült felvételek közül pedig egy sem került nyilvánosságra.

Még ugyanezen év őszén egy riporter megkérte Richmondot, hogy öntsön végre tiszta vizet a pohárba és mondja meg, mi is látható azon a bizonyos a képen.

A pilóta azonban a hírek szerint csak egy halovány mosolyt eresztett el, majd faképnél hagyta a kíváncsi zsurnalisztát.képek: NASCAR