A NASCAR történetének legrejtélyesebb csoportképe már 34 éve borzolja a kedélyeket

A NASCAR történetének legrejtélyesebb csoportképére több, mint 30 éve nincs biztos magyarázatVannak fotók, amik hosszú időn át megosztják az embereket. Kék színű, vagy arany volt az a bizonyos ruha? Ki, vagy mi volt a híres ‘Solway Firth asztronauta’? Valóban Tim Richmond férfiassága virított az 1987-es The Winston betiltott poszterén?

A NASCAR történetének legrejtélyesebb csoportképére több, mint 30 éve nincs biztos magyarázat

Kétség sem fér hozzá, hogy Tim Richmond számít az amerikai autóversenyzés egyik legellentmondásosabb alakjának.

Az IndyCart is megjárt, de végül a NASCAR-ban hírnevet szerzett amerikai szinte sportot űzött abból, hogy felhívja magára a figyelmet, aminek következtében a szurkolók egy részénél gyakran általános megrökönyödést váltott ki, saját, szép számú rajongótáborának tagjai szerint viszont nem is létezett nála menőbb fickó.

Előfordult, hogy ittasnak tűnően tántorgott végig a versenyzői parádén, hogy aztán a kezében lévő poharat egy laza mozdulattal a nézők közé dobja, máskor pedig nem volt rest a tulajdon férje mellett álló hölgyrajongónak félreérthetetlen ajánlatot tenni – gyakran végül sikerrel is.

A rendkívül tehetséges versenyző botrányairól és nőügyeiről egy külön cikksorozatot lehetne írni.Az alábbiakban viszont egy olyan sztorit elevenítek fel, amely immár több, mint három évtizede a NASCAR városi legendáinak sorát gyarapítja, egyben a sportág egyik leg “Tim Richmondosabb” momentumának számít.

Richmond számára az 1987-es Winston Cup szezon csak a tizenkettedik, poconói fordulóval vette kezdetét, aminek hivatalos okaként csapata, a Hendrick Motorsports makacs, kétoldali tüdőgyulladást jelölt meg. Valójában azonban a versenyző szervezetét ekkor már egyre jobban gyengítette a hedonista életvitelének köszönhetően szerzett immunhiányos betegsége, vagyis az AIDS.

Az ekkor 32 éves pilóta viszont töretlenül hitt abban, hogy a rettegett mozaikszó ellenére képes lesz újra teljes életet élni, beleértve karrierje folytatását is.>>>Amikor a NASCAR-ban kitört az AIDS-pánik – A hedonista sztár születése (1. rész)
>>>Amikor a NASCAR-ban kitört az AIDS-pánik – Egy ember porba tiprása (2. rész)


1987 tavaszán Richmond több privát teszten is részt vett, több-kevesebb sikerrel.

A sebessége megvolt ugyan, az állóképessége azonban még nem volt megfelelő, így a körözést a legtöbbször idő előtt befejezni kényszerült.Ekkoriban még úgy tervezte, hogy leghamarabb a májusi, Charlotte Motor Speedwayen rendezett The Winstonon tér vissza.

p0.JPG


A mezőny legjobb versenyzőinek részvételével tartott, meghívásos all-star viadalnak megvolt a maga önálló promóciója.

Ennek részeként a pályára hajtó elit társaságról egy csoportkép is készült, amely aztán a futamot megelőző hetekben USA-szerte újságok oldalain, buszokon és óriásplakátok formájában hirdette a The Winsont.

A teljesen megszokott szisztéma szerint lőtt közös fotón Richmond mellett olyan szupersztárok voltak láthatóak, mint pl. Dale Earnhardt, Richard Petty, Terry Labonte, Darrell Waltrip és Davey Allison.

A kép elkészülte után azonnal el is kezdték azt sokszorosítani több ezer példányban. Eközben számos kézen átment, de fura módon senkinek nem tűnt fel rajta az égvilágon semmi szokatlan.


hirdetés


A promóciós kampány, majd maga a The Winston is lezajlott, ez utóbbi azonban Richmond nélkül, akinek kényszerpihenője a tervezetnél hosszabbra nyúlt.

A nagy visszatérés végül június 14-én jött el a Pocono Racewayen, méghozzá filmbe illően, hiszen a kockás zászlót Tim látta meg elsőként.

Három nappal a győzelem után, június 17-én egy felháborodott NASCAR-rajongó tárcsázta fel a Winston ügyfélszolgálatának forró drótját.

Az illető nem a szokásos, dohányzásellenes prédikációt zúdította a vonal másik végén ülő alkalmazottra, dühét ugyanis a The Winston ominózus csoportképe váltotta ki. Pontosabban a rajta szereplő Tim Richmond és az ő fedetlen legbecsesebb szerve, ami a szurkoló szerint sejtelmesen virított a fotón.

p1_2.JPG


A Winston két nappal később egy hivatalos sajtóközleményt adott ki, amelyben bejelentették, hogy egy telefonos panaszra reagálva a posztert némi módosítást követően újranyomtatják, a korábbi példányokat pedig megsemmisítik.

Kérdezhetnénk, hogy erre mi szükség volt a The Winston leintése után két hónappal.

Nos, az ilyen csoportképek az év hátralévő részében újra és újra felbukkantak a sajtóban, a rajongók pedig a saját példányukat meg is rendelhették a NASCAR-tól.

A cég soha nem indokolta meg hivatalosan, hogy mi volt a panasz oka, mindössze annyival intézték el a dolgot, hogy “egy szerencsétlen optikai illúziót” tapasztaltak a fotón.

Máig nem tudni biztosan, hogy valójában mi is volt a képen: Richmond legjobb barátja (ő maga nevezte így a férfiasságát számos interjújában), vagy tényleg csak egy optikai illúzió.

A csoportképet készítő fotós szerint semmilyen korhatáros tartalom nem került a képre, mások pedig azzal érvelnek, hogy az overál felhúzott zipzárja mellett lehetetlen is lett volna “villantani”.

Az egyik legelfogadottabb magyarázat, hogy a fotón valójában Richmond járóbotja látható, amivel akkoriban a betegsége miatt volt kénytelen közlekedni.

Egy biztos, a kép negatívjait megsemmisítették, a fotózás során, más szögből készült felvételek közül pedig egy sem került nyilvánosságra.

Még ugyanezen év őszén egy riporter megkérte Richmondot, hogy öntsön végre tiszta vizet a pohárba és mondja meg, mi is látható azon a bizonyos a képen.

A pilóta azonban a hírek szerint csak egy halovány mosolyt eresztett el, majd faképnél hagyta a kíváncsi zsurnalisztát.

képek: NASCAREz a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy