„Nem tartozunk ide” – Totális káoszba fulladt a NASCAR knoxville-i debütálása

“Nem tartozunk ide” – Totális káoszba torkollott a NASCAR knoxville-i debütálása
credit:NASCARTizenhárom sárga és egy piros zászló, négy overtime, valamint nem kevesebb, mint 80 pace car mögött megtett kör.

Ezek a NASCAR Truck Series első, az iowai Knoxville Racewayen rendezett fordulójának száraz statisztikái.

A főfutam végén ráadásul egy nagykönyvbe illő big one is borzolta a kedélyeket tizenhat autót magával rántva, köztük a debütáló, tízszeres World of Outlaws-bajnok Donny Schatz-cal, valamint a Truck 2020-as legjobbjával, Sheldon Creeddel.

„Az első 25-30 kör mókás volt, mivel akkor még volt alattunk versenypálya” – nyilatkozta kiesése után Creed.

Ritkának számít, hogy egy dirt-futam távját 100 körnél hosszabbra írják ki. Ennek az az egyszerű oka, hogy egy bizonyos ponton túl már drasztikusan romlik a borítás minősége.

Ezzel szemben a Trucknak az eredeti tervek szerint 150 kört kellett volna megtennie a félmérföldes oválon. A sárga jelzések miatt viszont ez a szám 179-re emelkedett.

Nem meglepő tehát, hogy a harmadik szakaszban a mezőny már csak az alsó ívet tudta használni a restartoknál.

A NASCAR ráadásul eleve elnaggyázta a pálya felkészítését.

Dirtön az a bevett szokás, hogy a versenyek között folyamatosan zajlik a karbantartás. Most pénteken, Knoxville-en viszont csak a heat-futamok után nyúltak a borításhoz, az is annyiból állt, hogy egy kevés vizet locsoltak rá.

„Én nagyon szeretem a dirtöt, de az ilyen versenyzés, mint ami itt lezajlott egyszerűen hülyeség” – folytatta Creed.

„Szerintem jobban is meg lehetett volna csinálni. Eldora például igazán klassz volt, ott tudtál a pálya felső részén menni, oldalazni, az alsó ív pedig csak egy választható opció volt. Knoxville-en viszont ez lett az egyetlen megoldás, ráadásul még ott sem lehetett megfelelően versenyezni. Szerintem inkább az Iowa Speedwayre kellene mennünk. Az a pálya nagyszerűen fekszik ezeknek az autóknak, bárhol tudsz menni rajta. Úgy tűnik viszont, hogy [a NASCAR] nem kedveli a jó futamokat, lásd Atlanta is tönkre lesz téve. A knoxville-i rajongók fantasztikusak. Mi viszont nem tartozunk ide, az autóink sem erre a pályára készültek.”

A versenyt végül Austin Hill nyerte, aki ezzel hetedik győzelmét ünnepelhette a szériában.