Meggyőző tesztje után IndyCar-szerződést kaphat Tatiana Calderon

Meggyőző tesztje után IndyCar-szerződést kaphat Tatiana Calderon
credit:IndyCar MediaTatiana Calderon igazán meglepte teljesítményével az AJ Foyt Racinget élete első IndyCar-tesztjén.

A kolumbiai versenyzőnő július 6-án, Mid-Ohión vihette pályára a csapat Dallara-Hondáját. Összesen 87 problémamentes kört tett meg, legjobb ideje pedig 1:08.9888 volt.

Összehasonlításként az ezen a pályán rendezett IndyCar-hétvége ​első edzésének átlagtempója 1:08.2 volt. Bár ez a párhuzam nem túl tökéletes, hiszen mások voltak az időjárási viszonyok, emellett pedig az újonctesztekre vonatkozó szabály értelmében végig csak a fekete, keményebb keverékű abroncsokat használhatta.

„Megmondom őszintén, fogalmam sem volt arról, hogy mire számítsak vele kapcsolatban” – nyilatkozta a Motorsportnak az AFR elnöke, Larry Foyt.

„Tudtam, hogy Tatiana sokféle gépet vezetett már open-wheeltől kezdve a sportautókig. Vannak barátaim és kapcsolataim Európában, akik biztosítottak arról, hogy alkalmas rá. Ugyanakkor az utóbbi időben nem volt túl sok teljes szezonban része. Ami a leginkább lenyűgözött az az, hogy beugrott az autóba és már értette is. Számos gyors géppel versenyzett, köztük olyanokkal is, amik nagy leszorítóerővel bírnak. Az Indy-autó viszont a kormányzás terén szerintem a legnehezebb mind közül. Különösen a nagy G-erőkkel bíró, Mid-Ohió-i kanyarokban azt gondoltam, hogy bele fog telni egy kis időbe mire alkalmazkodik. Valójában viszont minden egyes körében csak javult és javult. Nagyon okosan vezetett.”Kapcsolódó:

>>>>>Tatiana Calderon: Más versenysorozatok tanulhatnának az IndyCartólFoyt igyekezett szinte minden kanyarból megnézni a saját szemével Calderon teljesítményét.

„A nap végére eljutott egy olyan köridőig, amivel a versenyhétvége első edzésén öt, vagy akár hat autónál is gyorsabb lett volna. Nyilván egyedül tesztelt és azt sem tudjuk, hogy miként is állt pontosan a pálya a tapadás terén. Ahhoz képest viszont, hogy először volt ezen a vonalvezetésen egy olyan géppel, amit szintén nem ismert, szerintem igazán versenyképes időket hozott.”

Az egynapos körözést Calderon és az általa vezetett 14-es Dallara-Honda közös szponzora, a ROKit tette lehetővé.

Foyt azonban egyelőre nem akar jóslatokba bocsátkozni.

„Tatiana nyilvánvalóan ott van a potenciális versenyzőink listáján. Nem akarok előre beszélni, mert egy rakás szponzori tárgyalás vár ránk. Ezt a tesztet viszont meg akartuk ejteni és most, hogy láttuk mennyire meggyőzően vezet, csak még jobban érdeklődünk. Le kell ülnünk a támogatókkal és magával Tatianával, hogy mik a terveik és mennyire lennének működőképesek a mieinkkel. 2022 kapcsán a helyzet nyitott, úgy értem tényleg nagyon nyitott jelenleg. Hamarosan mítingjeink lesznek a ROKit-tel is. Különböző opciók vannak terítéken, pláne, hogy rendkívül tapasztalt IndyCar-versenyzők lesznek elérhetőek.”