Életveszélyes a NASCAR jövőre debütáló autója?

Életveszélyes a NASCAR jövőre debütáló autója?Az utóbbi időszakban rendkívül kevés új hír látott napvilágot a NASCAR Cup 2022-ben érkező, új generációs versenygépéről.

Annyi bizonyos, hogy a Next Gen néven futó autó múlt héten, Talladegán átfogó törésteszten esett át, de ennek eredményeit nem osztották meg a nyilvánossággal.

A legfrissebb információk alapján ennek nyomós és rendkívül aggasztó oka lehet.

Már az autó éles, pályán zajló tesztjeinek kezdetén felröppentek olyan pletykák, melyek szerint a folyamat finoman szólva sem zajlik annyira zökkenőmentesen, mint ahogyan a NASCAR lekommunikálja.

Az első versenyző, aki falnak csapta a Next Gent William Byron volt még tavaly márciusban, az Auto Club Speedwayen. Bennfentes információk szerint az autóban mért adatok láttán meghűlt mindenki ereiben a vér.

A relatíve kis ütközés után a jármű szinte teljesen ép maradt, a belső szenzorok viszont olyan magas erőhatásokat mutattak, amelyek a nagysebességű, superspeedwayeken történt baleseteket idézték.

A tesztsorozat azonban tovább folytatódott – és zajlik a mai napig is – , élő emberekkel a volán mögött.

Ez abból a szempontból ijesztő, hogy a legfrissebb pletykák szerint a Next Gen Talladegán is katasztrofálisan leszerepelt.

Aggodalmaiknak pedig egyre többen hangot is adnak.

Fájdalmas nézni az új autó fejlesztését” -írta Twitterén a veterán crew chief Steve Hmiel.

A mérnökök igazán dolgozhattak volna a való világból származó srácokkal is, hogy egy kicsit visszafogják őket. Láttam képeket az összetört Next Genről és hallottam pletykákat arról, hogy a sled-teszten ‘meghalt’ a tesztbábu. Az autó úgy tűnik nagyon merev kevés gyűrődési zónával.”

Hmiel véleménye villámgyorsan terjedt a közösségi médiában.

Redditen egy felhasználó megjegyezte, hogy ezek szerint ha élesben történt volna a szimulálthoz hasonló baleset, akkor a versenyző nem élte volna túl.

A platformon aktív tagnak számító Chase Briscoe erre annyit válaszolt:

„Pontosan.”

Ez a komment néhány órával később törlődött. Nem tudni, hogy a Stewart-Haas Racing újonca maga döntött-e így, vagy felsőbb utasításra cselekedett.

Később az MBM Motorsports egyik szerelője szintén megszólalt.

„Jogos aggodalmak vannak az új autó dizájnja kapcsán. A pletykák nagy lendületet vettek egy adott tesztsorozat eredménye láttán. A NASCAR azonban teljesen ignorálja ezeket és lerázza magáról, mivel már zajlik az autók leszállítása.”

A spekulációk szerint az egyik fő gond az, hogy a szervezet maximális mértékben rábízta magát a karosszériát gyártó Dallarára. Még annak ellenére is, hogy az olasz vállalat ezt megelőzően soha nem dolgozott stock-carral.

Egy biztos, a NASCAR-nak nincs túl jó hete.

Az Atlanta Motor Speedway átalakítása kapcsán több versenyző – köztük Kyle Larson és Denny Hamlin – is kiakadt azon, hogy a NASCAR, valamint a pályát tulajdonló Speedway Motorsports még csak meg sem kérdezte őket a tervek kapcsán.

Larson egyenesen odáig ment, hogy a változtatásokkal a „baleseteket kedvelő” rajongóknak akarnak kedvezni.