Ayrton Senna az amerikai versenypályákon képzelte el a jövőjét

Ayrton Senna az amerikai versenypályákon képzelte el a jövőjétMindannyian hallottunk már Ayrton Senna legendás, 1992-es IndyCar-tesztjéről.

Az akkor 32 éves legenda az 1.1 mérföldes, arizonai Firebird International Racewayen tett meg 24 kört a Penske Racing versenygépével, legjobb ideje pedig 49.09 lett.

Összehasonlításként a csapat veteránja, Emerson Fittipaldi 49.7-et tudott kipréselni ugyanebből a járműből.

Teljesítménye lenyűgözte Roger Penske-t, aki még arra is hajlandó lett volna, hogy egy plusz autót indít számára a következő évi Indianapolis 500-on.

A McLaren azonban nem adott erre engedélyt, Senna IndyCar-kalandja pedig ezen a ponton véget ért.

„Ayrton versenyezni szeretett volna Indianapolisban” – nyilatkozta a ‘Beyond the Grid’ podcast vendégeként 2018-ban a kétszeres Indy 500 győztes Fittipaldi.

„Jól ismerte az én történetemet, jelen volt a győzelmeimnél. Többször is beszélgettünk a dologról és nagyon tetszett neki az ötlet, hogy ő is belevág. Ron Dennis viszont ráébredt, hogy Ayrton komolyan gondolja, ezért rögtön letiltotta róla.”

A projekt ekkor már ráadásul kezdett sínen lenni. Olyannyira, hogy Penske elkezdte a felkészülést Senna nevezéséhez a 77. Indy 500-ra.

„Roger hajlandó volt egy harmadik autót is bevetni Ayrton miatt. Boldog lett volna, ha neki vezet.”

A futamot végül Fittipaldi nyerte meg, 1989 után másodszor is belekortyolva a világ leghíresebb tejesüvegébe.

Ha viszont nem történik meg az imolai tragédia, akkor könnyen lehet, hogy a brazil néhány éven belül mégis bevette volna az USA-t.

Legalábbis erről árulkodik az az 1991-es – még a harmadik F1-es vb-címe előtt készült – interjúja, amelyben a jövőjét érintő tervekről beszélt.

Ebben kijelentette, hogy az F1-es visszavonulását követően, a puszta szórakozás kedvéért versenyezni szeretne az IndyCarban, vagy a NASCAR-ban, ezzel együtt pedig egy, a számára megszokottól eltérő életformát is ki akar próbálni Amerikában.

Sajnálatos módon azonban erre már nem volt lehetősége és a ‘Senna meghódítja az USA-t” fejezet csak az autósport ‘mi lett volna, ha…’ kezdetű, vaskos könyvének lapjait gyarapítja.