Annyi év titkolózás után, már büszkén vállalja magát a NASCAR homoszexuális versenyzője

Annyi év titkolózás után, már büszkén vállalja magát a NASCAR homoszexuális versenyzője
credit: Devon Rouse


Július 9-én, a Knoxville Racewayen ejtheti meg nemzeti szintű NASCAR-debütálását Devon Rouse.

A Reaume Brothers Racing színeiben nevező, 22 éves versenyző a harmadosztályú Truck Series mezőnyével hajthat pályára.

Rouse ezzel a NASCAR történetének mindössze második, nyíltan meleg pilótája lesz a szintén ebben a szériában 2003-ban két futamot teljesített Stephen Rhodes után.

„Alig várom, hogy bemutatkozhassak a Truck Seriesben az RBR-rel” – idézi a fiatal versenyző szavait a csapat közleménye.

„2020-ban teszteltem velük, még azt megelőzően, hogy felválllaltam volna homoszexualitásom. Szinte azonnal otthon éreztem magam és ez azóta sem változott. Találkozunk Knoxville-en!”

Rouse állandó, jól ismert szereplője az iowai regionális dirt-pályákon rendezett late model és sprint car viadaloknak. Tavaly januári Truck-körözése után úgy tervezték, hogy az Eldora Speedwayen fog élesben debütálni a NASCAR-ban, a COVID miatt azonban a versenyt végül törölték.

Idén év elején részt vehetett az ARCA Menards Series daytonai, szezon előtti tesztjén. Ezzel történelmet is írt, hiszen korábban még soha nem vezette a bajnokság autóját nyíltan meleg pilóta.

„Sokáig úgy voltam vele, hogy magammal fogom vinni a sírba a titkom” – nyilatkozta The Starnak Rouse, aki 13 éves kora óta tudja magáról, hogy a saját neméhez vonzódik.

„Nagyon kimerítő volt. Bárkivel is beszélgettem, legyen szó a családomról, barátaimról, vagy a szponzorokról, mindig attól féltem, hogy rájönnek. Minden szavamat meggondoltam, aztán eljött egy pont, amikor tudatosult bennem, hogy ez így nem mehet tovább.”

Rouse végül tavaly júniusban coming outolt és ezt a legjobb döntésének tartja.

„Ez vagyok én, most már nem kell kettős életet élnem. Nem kell úgy élnem, ahogyan az emberek szeretnék, egyszerűen csak önmagam lehetek. Leírhatatlan érzés, hogy megszabadultam ettől a tehertől és nyomástól. Nem volt valami mókás dolog folyton hazudni az embereknek, kamubarátnőket vinni a versenyekre és hasonlók. Most már nem kell rejtőzködnöm. Továbbra is ugyanaz a srác vagyok, mint eddig, csak már sokkal jobban érzem magam.”

Sokan azzal vádolták Rouse-t, hogy a szponzorációs szerződések és médiafigyelem reményében vallott színt.

Ő maga ezt teljesen visszautasítja.

„Hülyeség. A legnagyobb félelmem pont az volt az előbújásomkor, hogy negatív hatással lesz a versenyzői karrieremre. Ennek a sportnak nem olyan a közössége, ahol homoszexuális emberekkel találkozhatsz. Nem azért, mert nincsenek. Vannak, nem is kevesen, csak egyszerűen félnek felvállalni.”