Megverték és felgyújtották – PTSD-vel küzd a NASCAR/IndyCar-versenyző

Megverték és felgyújtották – PTSD-vel küzd a NASCAR/IndyCar-versenyző
credit:IndyCar Media“A szorongás teljesen kicsinált ma. Szükségem volt néhány új ruhára, de már azelőtt el kellett hagynom a bevásárlóközpontot, hogy megvehettem volna, mivel nem éreztem jól magam az emberek között. Senkinek sem kívánom a mentális problémákat.”

Ezt a vallomást a Rick Ware Racing színeiben az IndyCarban és a NASCAR-ban egyaránt versenyző Cody Ware tette Twitterén.

A 25 éves amerikai soha nem rejtette véka alá, hogy komoly pszichológiai problémák nehezítik meg a hétköznapjait. 2015-ben ideiglenesen fel is kellett függesztenie karrierjét, mivel depressziója ekkorra már olyan méreteket öltött, hogy az öngyilkossággal is megpróbálkozott.

Ware azóta is gyógyszeres kezelés alatt áll és igyekszik a lehető legpozitívabban gondolkodni. Erőfeszítései ellenére azonban időről időre, egyik pillanatról a másikra a mélyben találja magát.

A fiatal pilóta a Foxnak adott interjújában elárula, hogy gondjai a gyerekkorára vezethetőek vissza.

Tinédzserkora kezdetén folyamatosan iskolatársai gúnyolódásának, zaklatásának céltáblája volt. Mindez pedig elért egy olyan pontra, amikor a bántalmazás már egyenesen életveszélyessé fajult.

“Az általános iskola végén és a gimnázium kezdetén voltak a dolgok a legerőszakosabbak. Egy alkalommal néhány kölyök fel is gyújtott engem. Tizenöt éves voltam. Letepertek a földre, majd elhurcoltak a közeli erdőbe, ott megvertek, utána a lábaimra benzint öntöttek és meggyújtottak. Nem is éreztem fájdalmat. Emlékszem, hogy éreztem az égett bőr szagát, a forróságot, de mást nem.”Ezt követően Ware-t magára hagyták, nem sokkal később viszont az egyik gyerek a bántalmazók közül visszament hozzá, hogy segítsen.

“A lelkemre kötötte, hogy senkinek se mondjam el, mi történt.”

Ware harmadfokú égési sérüléseket szenvedett, a felépülése pedig hónapokig tartott.

Legalábbis fizikailag. Lelkileg máig nem heverte ki azt a napot.

“A tavalyi évig még csak nem is realizáltam, hogy a depresszióm és szorongásom ezen traumatikus élmény miatti PTSD-re vezethető vissza. A felfedezés hatalmas segítség számomra abban, hogy jobban legyek.”

Az észak-karolinai pilóta első teljes szezonját teljesíti jelenleg a NASCAR Cup Seriesben, emellett pedig múlt hónapban, Road Americán az IndyCar mezőnyében is bemutatkozhatott.

“A versenyzés egy áldás számomra, emellett pedig egyfajta menekülés is. A pályán kikapcsolhatom a fejemben folyamatosan zúgó hangokat és egyszerűen csak élvezhetem az életet.”

Ware reméli, hogy őszintesége által erőt adhat sorstársainak világszerte.“Az az ember akarok lenni mások számára, aki nem volt akkor, amikor nekem lett volna szükségem rá. Így birkózom meg a múltammal és a démonaimmal. Nem számít, hogy mennyit keresel, vagy hogy nézel ki, a depresszió nem válogat. Meg szeretném mutatni, hogy békét köthetünk önmagunkkal és a lehető legjobb életet élhetjük még akkor is, ha mentális problémák gyötörnek traumatikus élmény hatására, vagy akár veleszületetten.”Ha úgy érzed te, vagy valaki a környezetedben krízishelyzetben van, hívd a 116 123 ingyenes lelki elsősegély-számot.

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy