Versenypálya – 62 fokos dőlésszögű kanyarral

Versenypálya – 62 fokos dőlésszögű kanyarral.

Versenypálya – 62 fokos dőlésszögű kanyarral.


A kaliforniai San Leandro mellett, 1946-1955 között üzemelt Oakland Stadiumban nemzeti szintű versenyeket nem rendeztek ugyan, a regionáis bajnokságok azonban rendszeres vendégnek számítottak.

A 0.625 mérföldes pálya vegyesborítással bírt, mivel az egyenesek aszfaltozottak voltak, a kanyarokban viszont már dirt fogadta az autókat.

Igazán különlegessé viszont a 62 (!!!!!) fokos dőlésszögű kanyarja tette [lásd. a kiemelt képen], amely mellett a másik, 30 fokos forduló már kis túlzással laposnak tűnhetett a versenyzők számára.

A létesítményben több szakág bajnokságai is megmérették magukat a sprint és midget caroktól kezdve a roadstereken át egészen a stock-carokig, előbbi kettő azonban az Oakland Stadium belső területén lévő, teljes egészében dirt borítású, negyedmérföldes vonalvezetésen, amelynek a döntött oválrész nem képezte részét.

Hihetetlen, hogy az OS egyetlen halálos áldozatot sem követelt működése során, beleértve az ominózus 62 fokos dőlésszöggel megbolondított, rendkívül nagy sebességű teljes vonalvezetést is.A második világháború után kezdődött, nagyvolumenű építkezések azonban gyorsan megpecsételték a pálya további sorsát. Bár 1951-ben egy befektetőcsoport kísérletet tett a felvásárlására, ezzel együtt további működtetésére, de az üzletet végül mégsem tudták nyélbe ütni.

Ennek oka az új, az Oakland Stadium helyére megálmodott Bay-Fair bevásárlóközpontban rejlett, amely 25 millió dolláros konstrukciós tervet nyújtott be a város vezetői elé, egyúttal pedig egy igazi világmárka, a Macy’s érkezését is garantálta, amely további 6 millió dollárt kívánt belefektetni a projektbe.

A megállapodást a felek aláírták, az Oakland Stadiumot pedig – a közeli, Oakland Speedway-jel együtt – 1955 végén végleg bezárták, a helyükön pedig hamarosan megkezdődtek a pláza és más üzlethelységek, lakóépületek építési munkálatai.

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy