Versenypálya – 62 fokos dőlésszögű kanyarral

Versenypálya – 62 fokos dőlésszögű kanyarral.A kaliforniai San Leandro mellett, 1946-1955 között üzemelt Oakland Stadiumban nemzeti szintű versenyeket nem rendeztek ugyan, a regionáis bajnokságok azonban rendszeres vendégnek számítottak.

A 0.625 mérföldes pálya vegyesborítással bírt, mivel az egyenesek aszfaltozottak voltak, a kanyarokban viszont már dirt fogadta az autókat.

Igazán különlegessé viszont a 62 (!!!!!) fokos dőlésszögű kanyarja tette [lásd. a kiemelt képen], amely mellett a másik, 30 fokos forduló már kis túlzással laposnak tűnhetett a versenyzők számára.

A létesítményben több szakág bajnokságai is megmérették magukat a sprint és midget caroktól kezdve a roadstereken át egészen a stock-carokig, előbbi kettő azonban az Oakland Stadium belső területén lévő, teljes egészében dirt borítású, negyedmérföldes vonalvezetésen, amelynek a döntött oválrész nem képezte részét.

Hihetetlen, hogy az OS egyetlen halálos áldozatot sem követelt működése során, beleértve az ominózus 62 fokos dőlésszöggel megbolondított, rendkívül nagy sebességű teljes vonalvezetést is.

A második világháború után kezdődött, nagyvolumenű építkezések azonban gyorsan megpecsételték a pálya további sorsát. Bár 1951-ben egy befektetőcsoport kísérletet tett a felvásárlására, ezzel együtt további működtetésére, de az üzletet végül mégsem tudták nyélbe ütni.

Ennek oka az új, az Oakland Stadium helyére megálmodott Bay-Fair bevásárlóközpontban rejlett, amely 25 millió dolláros konstrukciós tervet nyújtott be a város vezetői elé, egyúttal pedig egy igazi világmárka, a Macy’s érkezését is garantálta, amely további 6 millió dollárt kívánt belefektetni a projektbe.

A megállapodást a felek aláírták, az Oakland Stadiumot pedig – a közeli, Oakland Speedway-jel együtt – 1955 végén végleg bezárták, a helyükön pedig hamarosan megkezdődtek a pláza és más üzlethelységek, lakóépületek építési munkálatai.