A NASCAR-t választották meg az év sportligájának

A ‘woke’ NASCAR-t választották meg az év sportligájának
credit:NASCARA tekintélyes sportgazdasági magazin, a Sports Business Journal 2021-ben is díjazta az amerikai sportvilág kiemelkedő szereplőit.

A legkomolyabb, ‘év sportligája’ kategóriában a NASCAR győzedelmeskedett, maga mögé utasítva olyan gigaszervezeteket, mint az NFL, az MLB, az NBA, az MLS, vagy épp az NHL.

Az SBJ indoklása szerint a díjat főként a 2020-as idényben mutatott, társadalmi felelősségvállalás és diverzitás iránti törekvéseik miatt ítélték oda a stock-carosoknak.hirdetés


Külön kiemelték a tavaly nyári, talladegai botrány során tett intézkedéseiket.

Mint ismeretes, az akkor még a Richard Petty Motorsportsnak vezető Bubba Wallace garázsának ajtaján találtak egy hóhérkötelet, aminek láttán rögtön gyűlölet-bűncselekményre gyanakodtak. A nyomozásba az FBI is bekapcsolódott, a versenyt megelőzően pedig a komplett felvezető programot Wallace támogatásának szentelték.

A mezőny tagjai tolták a rajtrácsra az autóját, majd az összes csapat legénysége felsorakozott az afroamerikai pilóta mögé.

Később viszont kiderült, hogy szó sem volt rasszizmus vezérelte fenyegetésről, pusztán csak egy garázsnyitásra szolgáló kötelet véltek akasztófa-huroknak.

Wallace azonban ekkorra már a Black Lives Matter mozgalom szószólója lett, több futamon is a ‘nem kapok levegőt’ feliratú polóban jelent meg és aktivista szerepével a mainstream média minden szegmensébe eljuttatta a NASCAR-t.

„Úgy érzem, lendületet kaptunk” – nyilatkozta a díj kapcsán a NASCAR elnöke, Steve Phelps.

„Mi voltunk az első profi sportszervezet 2020-ban, amely újraindította a szezonját, idén pedig sikerült vadonatúj versenyeket beiktatni a naptárba. A legfontosabb viszont, hogy relevánsak lettünk. Ez rendkívül kiemelt számunkra. George Floyd halálának következményei lehetővé tették, hogy mi is magunkba nézzünk és a NASCAR egy teljesen új arcát mutassuk meg, amely már fiatalabb és sokszínűbb, befogadóbb.”

A NASCAR továbbá az egyetlen olyan szervezet lett az USA-ban, amely az előzetesen tervezett számú menetrenddel bonyolította le a koronavírus-járvány miatt feje tetejére állt évet.