IndyCar: VeeKaynek fogalma sincs arról, hogyan történt a balesete

IndyCar: VeeKaynek fogalma sincs arról, hogyan történt a balesete
credit:IndyCar MediaHétfő délután egy 75 mérföldes kerékpáredzésnek vágott neki Rinus VeeKay edzőjével, egyben jó barátjával, Raun Grobbennel.

A rutin tekerés azonban hamarosan rossz fordulatot vett.

A 20 éves holland egy óvatlan pillanatban elvesztette uralmát a kétkerekűje felett, átrepült a kormányon, majd nagy erővel a földnek csapódott. Az esés következtében VeeKaynek még a sisakja is megrepedt, de szerencse a szerencsétlenségben, hogy a fejét nem érte komolyabb ütés és „csak” a kulcscsontja tört el.

Az Ed Carpenter Racing versenyzője az Associated Pressnek elmonta, rögtön tudta, milyen sérülést szenvedett. Olyan mértékű fájdalmat élt át, hogy többször is majdnem elájult, Grobbennek azonban így is ott kellett hagynia egyedül a földön fekve, mivel nem volt elég térerő ahhoz, hogy segítséget hívjon.


hirdetés


VeeKaynek fogalma sincs arról, hogy mi vezetett a gépjárművektől elkülönített kerékpárúton történt balesethez.

Egyik pillanatban még tekert előre, a következőben pedig már arra eszmélt, hogy zuhan lefelé, az edzője pedig ijedten próbálja elkapni. Eközben maga Grobben is kisebb zúzódásokat szenvedett a bicikli kerekétől a karján és térdén.A májusi GMR Grand Prix-n élete első IndyCar-győzelmét megszerzett pilóta elárulta, hogy a bukás után rögtön az jutott eszébe, hogyan mondja el az apjának.

„Rengeteg erfeszítést igényel, hogy az ember versenyezhessen. Apu határozottan nem volt boldog, amikor végül tudomást szerzett a történtekről.”

Sokat elmond erről, hogy a szülők eredetileg Road Americán is a helyszínen szurkoltak volna Rinusnak, a baleset után azonban inkább hazautaztak Hollandiába, mondván nincs miért az USA-ban maradniuk, ha a fiuk nem versenyez.VeeKay kedden délután sikeres operáción esett át, aminek során titán lapokkal és csavarokkal rögzítették a sérült testrészt.

Bár a törés súlyosnak számít, a pilóta úgy tervezi, hogy a június 27-ei, Mid-Ohió-i futamon már újra autóba fog ülni.

Természetesen tisztában van azzal, hogy még nem lesz száz százalékos állapotban, így már ki is kérte Josef Newgarden véleményét arról, hogy mire számíthat.

A kétszeres bajnok még a 2016-os, texasi versenyen – ironikus módon szintén az Ed Carpenter Racing 21-es Dallara-Chevyjének versenyzőjeként – bukott hatalmasat, aminek kulcscsonttörés lett az eredménye.

Akárcsak VeeKay esetében, Newgardent is fémlemezekkel rakták össze, két hét múlva Road Americán pedig a nyolcadikként intették le.

„Beszélgettem Joseffel a fájdalomról, hogy mit érzett vezetés közben, mire kell felkészülnöm. Az exkluzív ‘Titán kulcscsonttal versenyzők klubjának’ tagjai vagyunk! Josef szerint rendben lesz minden. Az utóbbi években nagyon jól megy ráadásul, szóval lehet, hogy a törött kulcscsont még gyorsabbá tesz. Ki tudja?”

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy