Detroit GP: Ericsson-győzelem, Power-dráma, Rosenqvist kórházban

Detroit GP: Ericsson-győzelem, Power-dráma, Rosenqvist kórházbanA hetedik nemzet, hetedik különböző győztesét koronázta meg az IndyCar a 2021-es szezon hetedik versenyén.

A detroiti duplaforduló első, szombati futama ezzel új rekordot állított be, a 70 kör azonban leginkább a drámák miatt marad emlékezetes.

A viadal 24. körében egy borzalmas baleset hívta elő az első piros zászlót.

Az Arrow McLaren SP-s Felix Rosenqvist nyílegyenesen a 6-os kanyarban lévő gumibáláknak csapódott.

A baleset erejét jól szemlélteti, hogy még a betonfalat is sikerült kidöntenie.


hirdetés


A svéd pilóta nem vesztette el az eszméletét, a mentési munkálatok azonban közel negyedórán át zajlottak.Miután kiemelték az autójából, Rosenqvistet a pálya orvosi központjába, majd onnan a legközelebbi kórházba szállították.

Az IndyCar főorvosa, dr. Geoffrey Billows azonban igyekezett megnyugatni az aggódó rajongókat és elmondta, hogy a 29 éves versenyző végig tudatánál maradt, kommunikál és minden valószínűség szerint nem szenvedett komolyabb sérüléseket.

A fal helyreállítása hosszasan elhúzódott, így a mezőnynek több, mint egy teljes órát kellett várnia arra, hogy újra pályára hajthassanak.

Az újraindítás után késhegyre menő harcok zajlottak a pályán, egészen a 65. körig azonban maradt a zöld jelzés.A – mint később kiderült – végeredmény szempontjából sorsdöntő második piros zászlót Romain Grosjean okozta.

A Dale Coyne Racing/Rick Ware Racing pilótája elmérte a 9-es kanyart, aminek eredményeként nekivágódott a falnak.

A francia szerencsére nem sérült meg, az újabb kényszerű leállás azonban alaposan megviselte a mezőny tagjait, különösen az incidens pillanatában élen haladt Will Powert, valamint Alexander Rossit.

Utóbbi andrettis kötözőanyagot kért a csapatától, mivel a keze ekkorra már tele volt fájdalmas vízhólyagokkal az aeroscreen miatt sütővé alakult cockpitben.A saját bevallása szerint az ájulás határán lévő Power pedig egyenesen vizet és ventilátort követelt.

Percek múlva azonban nem csak a meleg miatt főhetett a feje az ausztrálnak.

Amint az IndyCar újra sárga jelzést léptetett életbe, a Team Penske 12-es Dallara-Chevyjének gárdája azzal szembesült, hogy totál megadta magát az ECU.

Mire sikerült újra életet lehelni az autóba, Power a potenciális győzelem helyett csak a legutolsó helyre tudott visszaállni.A kockás zászlót így Marcus Ericsson látta meg elsőként.

A Chip Ganassi Racing pilótája ezzel az idei szezon negyedik olyan versenyzője lett, aki idén ünnepelhette legelső sikerét a szérában.

Másodikként az Ed Carpenter Racinges Rinus Veekay zárt, míg a dobogó legalsó fokára Pato O’Ward állhatott fel az AMSP színeiben.

Befért még a top 5-be az RLL Racing teljes szezonos duója is Takuma Sato – Graham Rahal sorrendben.

A második detroiti versenyt vasárnap, magyar idő szerint 18:00-kor rendezik.Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy