Detroit GP: Ericsson-győzelem, Power-dráma, Rosenqvist kórházban

Detroit GP: Ericsson-győzelem, Power-dráma, Rosenqvist kórházbanA hetedik nemzet, hetedik különböző győztesét koronázta meg az IndyCar a 2021-es szezon hetedik versenyén.

A detroiti duplaforduló első, szombati futama ezzel új rekordot állított be, a 70 kör azonban leginkább a drámák miatt marad emlékezetes.

A viadal 24. körében egy borzalmas baleset hívta elő az első piros zászlót.hirdetés


Az Arrow McLaren SP-s Felix Rosenqvist nyílegyenesen a 6-os kanyarban lévő gumibáláknak csapódott.

A baleset erejét jól szemlélteti, hogy még a betonfalat is sikerült kidöntenie.


hirdetés


A svéd pilóta nem vesztette el az eszméletét, a mentési munkálatok azonban közel negyedórán át zajlottak.

Miután kiemelték az autójából, Rosenqvistet a pálya orvosi központjába, majd onnan a legközelebbi kórházba szállították.

Az IndyCar főorvosa, dr. Geoffrey Billows azonban igyekezett megnyugatni az aggódó rajongókat és elmondta, hogy a 29 éves versenyző végig tudatánál maradt, kommunikál és minden valószínűség szerint nem szenvedett komolyabb sérüléseket.

A fal helyreállítása hosszasan elhúzódott, így a mezőnynek több, mint egy teljes órát kellett várnia arra, hogy újra pályára hajthassanak.

Az újraindítás után késhegyre menő harcok zajlottak a pályán, egészen a 65. körig azonban maradt a zöld jelzés.A – mint később kiderült – végeredmény szempontjából sorsdöntő második piros zászlót Romain Grosjean okozta.

A Dale Coyne Racing/Rick Ware Racing pilótája elmérte a 9-es kanyart, aminek eredményeként nekivágódott a falnak.

A francia szerencsére nem sérült meg, az újabb kényszerű leállás azonban alaposan megviselte a mezőny tagjait, különösen az incidens pillanatában élen haladt Will Powert, valamint Alexander Rossit.

Utóbbi andrettis kötözőanyagot kért a csapatától, mivel a keze ekkorra már tele volt fájdalmas vízhólyagokkal az aeroscreen miatt sütővé alakult cockpitben.

A saját bevallása szerint az ájulás határán lévő Power pedig egyenesen vizet és ventilátort követelt.

Percek múlva azonban nem csak a meleg miatt főhetett a feje az ausztrálnak.

Amint az IndyCar újra sárga jelzést léptetett életbe, a Team Penske 12-es Dallara-Chevyjének gárdája azzal szembesült, hogy totál megadta magát az ECU.

Mire sikerült újra életet lehelni az autóba, Power a potenciális győzelem helyett csak a legutolsó helyre tudott visszaállni.A kockás zászlót így Marcus Ericsson látta meg elsőként.

A Chip Ganassi Racing pilótája ezzel az idei szezon negyedik olyan versenyzője lett, aki idén ünnepelhette legelső sikerét a szérában.

Másodikként az Ed Carpenter Racinges Rinus Veekay zárt, míg a dobogó legalsó fokára Pato O’Ward állhatott fel az AMSP színeiben.

Befért még a top 5-be az RLL Racing teljes szezonos duója is Takuma Sato – Graham Rahal sorrendben.

A második detroiti versenyt vasárnap, magyar idő szerint 18:00-kor rendezik.

hirdetés

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy