Bő félmilliárd forintot hozott Castronevesnek az Indy 500 győzelem

Indy 500: Bő félmilliárd forintot ért Helio Castroneves győzelme
credit:IndyCar MediaIdén sem jövedelmezett rosszul a világ legpatinásabb versenye.

Május 30-án, vasárnap késő délután Helio Castroneves pályafutása során immár negyedik alkalommal láthatta meg elsőként az Indianapolis 500 kockás zászlaját.

A 46 éves pilótát alkalmazó Meyer Shank Racing ezzel nem csak a legendás futamon tudott először nyerni, de a komplett NTT IndyCar Seriesben is.


hirdetés


A 2021-es Indy 500 végeztével összesen 8 millió 854.565 dollár (2 milliárd 515 millió HUF) került kiosztásra a harminchárom autót számlált rajtrácson.

Ebből a legtöbb pénzt, 1 millió 828.305 dollárt (520 millió forintot) természetesen Castroneves és vele együtt az MSR vághatta zsebre.

Összehasonlításként a NASCAR ikonikus Daytona 500-ának legjobbja az utóbbi években átlagosan 1.5 millió dollárnak örülhetett.

Az MSR teljes szezonos versenyzőjének, Jack Harveynak tizennyolcadik helye 200.305 dollárt hozott.A Chip Ganassi Racing spanyol ifjonca, a másodikként célba ért Alex Palou 649.305 dollárra tett szert, míg a futam 2019-es legjobbját, a most harmadikként leintett Simon Pageanud-t (Team Penske) 403.305 dollárral honorálták.

Patricio O’Ward (Arrow McLaren SP) negyedik helye 343.305 dollárt ért.

A saját csapatának színeiben évek óta csak az IndyCar oválfutamain induló Carpenter számára az idei már karrierje tizennyolcadik Indy 500 részvétele volt, ebből hármat az első rajthelyről kezdhetett meg, a győzelem azonban továbbra is várat magára.

Némi vigaszt azonban nyújthat számára a tény, hogy ötödik pozíciójával 286.305 dollár ütötte a markát, ami nem túl sok, de azért kétségkívül jól fog jönni az általa vezetett Ed Carpenter Racing programjának.

credit:IndyCar Media

A versenyt az utolsó helyen záró, baleset miatt mindössze 32 kört megtett Stefan Wilson is 100.305 dollárt kapott.

Az Indianapolis 500-at követő banketten bejelentett honoráriumok magukban foglalják az Indianapolis Motor Speedway és az NTT IndyCar Series által biztosított pénzdíjakat, továbbá egyéb speciális kiegészítéseket.

Az odaítélt összegek kiszámítása rendkívül bonyolult szisztéma szerint történik, amelynek során többek között külön kezelik az IndyCar teljes szezonos ‘leaders circle’ programjában szereplő autókat, valamint a részidős nevezéseket is. Emellett 250 dollár bónuszt ér minden egyes élen töltött kör, továbbá a kvalifikáción való eredmények is külön díjazási tételt képeznek.

Ez a rendszer az oka annak, hogy például a pole-ból indult, végül tizenhetedikként zárt Scott Dixon díjazása miért lett az ötödik legmagasabb a teljes mezőnyt tekintve.

hirdetés


A versenyzők a kapott összegen általánosságban véve osztoznak a csapatukkal, ennek aránya a mindenkori szerződésekben van meghatározva. 

A számokat látva azonban tévedés azt hinni, hogy ezzel a gárdák profitra tettek szert. Pl. az MSR pilótái által begyűjtött bő 2 millió dollár a csapat Indy 500 programjának fedezésére sem lenne elegendő.

Végezetül fontos megjegyezni, hogy Castroneves díjazása mintegy ötszázezerrel haladja meg a 2020-as győztes Takuma Satóét.

Mint ismeretes, tavaly a verseny zárt kapus lebonyolítása óriási bevételkiesést okozott az IMS-nek és az IndyCarnak egyaránt. Ennek kompenzálásaként Roger Penkse-ék kénytelenek voltak számos megszorító intézkedéset életbe léptetni.

Az egyik közülük az Indy 500 pénzdíjának felére csökkentése volt.

Ironikus módon az erre szánt összeget pont azév februárjában emelték meg kétmillió dollárral, így a 33 fős mezőny 15 millión osztozott volna, ha nem üt be a koronavírus.

De beütött, így a költségvetés erre szánt kerete 7.5 millió dollárra apadt.

Az Indianapolis Star számításai szerint az 50 %-os megnyirbálás miatt a 2020-as lett a legkevésbé jövedelmező Indy 500 1991 óta.A 105. Indianapolis 500 hivatalos végeredménye a pénzdíjakkal együtt:Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy