Totális katasztrófa lett a NASCAR Cup debütáló futama a COTA-n

Totális katasztrófa lett a NASCAR Cup debütáló futama a COTA-n
credit:FOXFolyamatos eső, nulla látási viszonyok, hajmeresztő balesetek, dühös versenyzők, idő előtti kockás zászló és a szezon első Chase Elliott győzelme.

Nagyjából így lehet a legrövidebben összefoglalni a NASCAR Cup Series történetének legelső versenyét az austini Circuit of The Americason.

Már a hét közepén valószínűsíteni lehetett, hogy az EchoPark Texas Grand Prix nevű futamot csapadékos körülmények között fogják megrendezni.

A rajongók egy része emiatt csak még izgatottabban várta a rajtot, szép számmal akadtak viszont, akik már előre fiaskót emlegettek.

Végül ez utóbbi hangoknak igazuk is lett.


hirdetés


A megérkezett esőnek hála a látási viszonyok ténylegesen a nulla felé konvergáltak, ami két ijesztő balesetet is eredményezett.A 19. körben történt restart után Christopher Bell belerohant Ryan Blaney autójába, majd Kevin Harvick csattant össze Bubba Wallace-szal.

Az érintett kvartettből egyedül Blaney tudta folytatni a futamot.

“Magasan ez volt a legveszélyesebb dolog, amit valaha egy versenyautóban csináltam” – fakadt ki a dühös Harvick.

“Az égadta világon semmit nem lehetett látni az egyenesben. Ezeket az autókat nem erre építették, nem alkalmasak rá. A spotterem mondta, hogy nézzek szét, mert ő úgy vette észre, hogy két autó ütközött a közelemben. Visszább vettem, de hirtelen éreztem, hogy valaki nekem jön, mivel azt sem látta, hogy egyáltalán ott vagyok. Hihetetlen, hogy a pályán azt csináltuk, amit olyan gépekkel, amelyek nem ilyen körülményekre készültek. Ha az egyenesben semmit sem látsz, az egyáltalán nem biztonságos, sőt. Nem lenne szabad esőben pályán lennünk, mert az autók alkalmatlanok erre. Ez volt a legrosszabb döntés, amit valaha hoztak a NASCAR-ban.”Hat körrel később egy újabb, a korábbinál is látványosabb baleset borzolta a kedélyeket.

A hátsó egyenesben Michael McDowell gépét telibe trafálta Martin Truex Jr., majd pillanatokon belül őt is eltalálta Cole Custer. Utóbbi pilóta Fordja ki is gyulladt és csak a szerencsén múlt, hogy nem találta el még ekkor is egy újabb autó.

Személyi sérülés itt sem történt, a NASCAR azonban kénytelen volt bő 20 percre piros zászlóval megszakítani a körözést.

Nem lehet látni semmit” – nyilatkozta a FOX-nak kiesése után Truex.“Csak mentem előre és egyszer csak ott volt egy autó a motorháztetőmön. Ez nem valami jó érzés. Megpróbáltam tovább haladni ki akartam jutni a pálya azon területéről, mivel tudtam, hogy megint ütközni fogok valakivel. Aztán már csak arra eszméltem fel, hogy akkora ütést kaptam, ami több, mint három méterre repített fel. Nem is tudom mit mondjak….Örülök,hogy mindenki jól van, ez a legfontosabb. Az egész egy hatalmas káosz, mindenki vakon vezet.”Egy versenyző azonban kétségkívül boldogan fog visszaemlékezni a COTA-ra.

Az egyre jobban felerősödő eső következtében a NASCAR a tervezett 68. helyett már az 55. körben leintette a futamot, így a nyertes az akkor élen állt Chase Elliott lett.

A regnáló bajnok ezzel idei első diadalát aratta, egyúttal pedig leszállította a Chevrolet 800. Cup-győzelmét, míg a Hendrick Motorsports immár 268. alkalommal látogathatott el a victory lane-re a szériában, amivel beérték a Petty Enterprisest az örökranglista élén.

“Nem is lehetnék ennél izgatottabb” – lelkendezett Elliott.

“Soha nem nyertem még esős versenyt, úgyhogy ez nagyon klassz! Elképesztően büszke vagyok a csapatra.”

A második pozíciót újfent Kyle Larson csípte el. A HMS tehetsége idei negyedik – ebből zsinórban harmadik – ‘ezüstérmes’ helyezését hozta, teljes eddigi karrierjét tekintve pedig huszonhatodszor lett a vesztesek között az első.

A top 5 sorrendjét Joey Logano, Ross Chastain és AJ Allmendinger tette teljessé.

Az összetett pontversenyt továbbra is Denny Hamlin vezeti William Byron és Larson előtt.Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy