Vége a várakozásnak: Itt vannak a NASCAR következő generációs autói (GALÉRIA)

Vége a várakozásnak: Itt vannak a NASCAR következő generációs autói (GALÉRIA)
credit: Team Chevy


Hivatalosan lerántották a leplet a NASCAR Cup Series 2022-ben debütáló autóiról.

A hetedik generációs, de csak ‘Next Gen’ fantázianéven futó gépeket a bajnokságban szereplő Chevrolet, Ford és Toyota építi, szem előtt tartva, hogy külső jegyeikben tükrözzék a márkák sajátosságait.

Félreértés ne essék, a Next Gen elődeihez hasonlóan egyenautónak számít, vagy ahogyan a NASCAR próbálja szépíteni “szabványosított platformra” épül.hirdetés
A széria történetében először azonban minden elem, alkatrész biztosításáért csak egy-egy gyártó felel (pl.: a karosszériáért a Technique Inc., a váltóért az Xtrac, a fékekért a AP Racing, a kerekekért a BBS, motorvezérlő egységért a McLaren). Erre a költségek lefaragásának jegyében volt szükség.

A NASCAR ettől azt is reméli, hogy csökkenhet a szakadék a nagycsapatok és a kisebb alakulatok között, ami még szorosabbá teheti a pályán zajló versenyt.

Ugyanakkor az sem hanyagolható el, hogy olcsóbbá tételével a széria vonzóbbá válhat az esetleges új belépők számára.

A jelenelgi, 2013 óta használt autót felváltó Next Gen egyik fő célja, hogy küllemében tisztelegjen a bajnokság szériaautós gyökerei előtt, ugyanakkor a modern járműtechnológiákat és innovációkat is magán viselje.A pályatípustól függően 550-670 lóerős autó a kerekek terén is újítást hoz, lévén az eddigi 15 inches helyett már 18-ast fognak használni.

További változásként az autó szekvenciális váltót, nagyobb fékeket és független hátsó felfüggesztést kapott, ha pedig minden optimálisan alakul, akkor 2023-ben már hibrid motorok düböröghetnek benne.

A biztonság fokozását szem előtt tartva a versenyzői ülést kb. 4 cm-rel jobbra tolják, míg a bukókerekt oldalsó részét minimálisan kifelé mozdítják.

Emellett a NASCAR kiemelten fontosnak tartotta, hogy az új gépben nagyobb hangsúlyt kapjon a versenyzők tudása.

Sokkal több fog múlni rajtunk, ez pedig nagyon bejön – nyilatkozta a Next Gen tesztsorozatában részt vett Joey Logano.
“Kihívásokkal teli lesz, több hibát fogunk véteni a pályán, emiatt szerintem jobb versenyzést, több előzési lehetőséget tartogat. A nagyobb kerekek, szélesebb abroncsok és az új karosszéria miatt a természetes, eddig megszokott reakcióink tévesek lesznek. Muszáj gyorsan alkalmazkodni és rögtön cselekedni ha érez az ember valamit az autóban, nem pedig arra játszani, hogy majd magától megjavul.”

A Next Gen az eredeti tervek szerint már a 2021-es Daytona 500-on bemutatkozott volna, a járványhelyzet miatt azonban a NASCAR kénytelen volt a halasztás mellett dönteni.


Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy