Gyászol az autósport: Elhunyt Bobby Unser

Gyászol az autósport: Elhunyt Bobby UnserNyolcvanhét esztendős korában, örökre lehunyta szemeit Bobby Unser.

A kétszeres USAC-bajnok új-mexikói otthonában, családja körében távozott az égi versenypályákra.

A már életében az amerikai autósport legendájává vált Unser egyike volt azon tíz versenyzőnek, akiknek karrierjük során legalább háromszor sikerült győzelmet aratni az Indianapolis 500-on.

Unser először 1963-ban kvalifikálta magát a viadalra, debütálása azonban nem alakult jól, miután baleset miatt rögtön a második körben búcsúzni kényszerült.hirdetés


Öt esztendővel később viszont már ő kortyolhatott bele a világ leghíresebb tejesüvegébe, amit 1975-ben, majd 1981-ben is sikerült megismételnie.

Utóbbi viadal az Indy 500 történetének legbotrányosabb felvonásaként került be a történelembe.

Az elsőként leintett Unsert ugyanis sárga zászló alatti előzés miatt megbüntették, így a másodikként célba ért Patrick Racinges Mario Andrettit hirdették ki győztesnek.

A Penske Racing azonban fellebbezett, négy és fél hónapnyi jogi huzavona után pedig az a döntés született, hogy mégis Bobby a jogos nyertes.

A coloradói pilóta ezzel elmondhatta magáról, hogy három különböző évtizedben is a Brickyard királyává koronázták. Ezzel rajta kívül csak Rick Mears büszkélkedhet.

Unser részéről azonban mégsem lett tökéletes happy endje a történetnek.

A versenyző néhány héttel később bejelentette végleges visszavonulását. Ezt azzal indokolta, hogy a történtek teljes egészében kiábrándították őt az autóversenyzésből, abból a sportágból, amiért egész addig élt-halt és egyenesen úgy fogalmazott, hogy a hónapokon át tartó hajcihő “fizikálisan és mentálisan is kicsinálta”.Bővebben: Az Indy 500 történetének valaha volt legnagyobb botrányaAz 1981-es események kapcsán Unser meg volt győződve arról, hogy az egész a USAC részéről egy politikai játszmát képezett, amiben megpróbálták összeugrasztani a CART alapemberei közé tartozó Roger Penske-t és Pat Patricket.

A USAC naivan azt hitte, ez a helyzet elegendő lesz ahhoz, hogy a két üzletember között olyan mély szakadék nyíljon, ami végül a CART tönkremenetelébe torkollik.

Nem árulunk el újdonságot, ha azt mondjuk, nem jártak sikerrel.

1983 elején felröppentek ugyan olyan pletykák, hogy Unser esetleg visszatérhet az azévi Indy 500-ra, méghozzá ironikus módon a Patrick Racing színeiben, de végül ebből nem lett semmi.

Ezzel Bobby egy újabb érdekes statisztikát írhatott a neve mellé, mint az egyetlen versenyző, aki élete első Indianapolis 500-át az utolsó, az utolsót pedig az első helyen zárta.

Nyugodjék békében.