NASCAR: Eldobod az agyad az All-Star futam új formátumától

NASCAR: Eldobod az agyad az All-Star futam új formátumától
credit:NASCAR
NASCAR: Eldobod az agyad az All-Star futam új formátumától


Június 13-án kerül megrendezésre a NASCAR Cup Series éves All-Star versenye.

A bajnokságon kívüli futam vadonatúj helyszínen, a Texas Motor Speedway másfél mérföldes vonalvezetésén fogja megkapni a zöld zászlót.

A NASCAR most arról is lerántotta a leplet, hogy milyen módosításokra lehet számítani a formátum kapcsán, alkalmazkodva a pályához, valamint – állításuk szerint – a nézők igényeihez a lehető legizgalmasabb körülményeket megteremtve.


hirdetéshirdetés
Az All-Star Race összesen 100 körből fog állni, amit nem kevesebb, mint hat szakaszra darabolnak fel.

Az első négy egyaránt 15 körös lesz, az ötödik már 30, míg a mindent eldöntő hatodikban mindössze tízszer kell körbeszáguldaniuk a TMS oválján.

A verseny során nagy szerepet kapnak a véletlen sorsolások. Igen, többes számban.

A rajtrács mellett ezzel a módszerrel döntik el a második és a negyedik szakaszok sorrendjét is (ez utóbbiak esetében a top 8-12 autó lesz csak érintett).

A harmadik szegmensben az egész mezőnyt megfordítják.

Az ötödik szakasz zöld zászlajakor újabb elv szerint kell felsorakozniuk a versenyzőknek.

Ezúttal az előző négy során elért helyezéseiket összesítik, majd megfordítják (vagyis az addig legjobban szerepelt folytatja utolsóként, a legrosszabbé lesz pedig az első pozíció).

Még mindig ebben a – mint már fentebb említésre került – 30 körös felvonásban lesz egy kötelező pitkiállás is, ami alatt mind a négy kereket le kell cserélni. Az a csapat, amely a leggyorsabban végrehajtja a feladatot 100.000 dollárt nyer.

A hatodik, döntő szakasznak úgy vágnak neki az autók, ahogyan az előzőt befejezték. Itt már a mindent, vagy semmit elvét követik: a győztes markát egymillió dollárt üti, a második helyezett egy centet sem kap.

A versenytávba nem számítják bele a sárga zászló alatt megtett köröket.

Az All-Star Race-t megelőző kvalifikációs All-Star Openen az eddigieknek megfelelően azok a csapatok vesznek részt, amelyek nem jogosultak a főversenyen való részvételre.

Ők egy 50 körös, három szakaszra bontott – 20-20-10 – viadalon próbálják beverekedni magukat a mezőnybe. Három plusz egy lehetőség van erre: a szakaszok megnyerése és a futamgyőzelem, valamint egy pilótát a rajongók is beszavazhatnak.

Az All-Star Race-en azok a versenyzők kapnak automatikusan indulási engedélyt, akik teljes szezonosak, emellett pedig 2020-tól számolva legalább egy pontozásos futamot (vagy a tavalyi All-Start) nyertek.

A már biztos résztvevők névsora: Christopher Bell, Ryan Blaney, Alex Bowman, Kurt Busch, Kyle Busch, William Byron, Cole Custer, Austin Dillon, Chase Elliott, Denny Hamlin, Kevin Harvick, Brad Keselowski, Kyle Larson, Joey Logano, Michael McDowell, Ryan Newman, Martin Truex Jr.hirdetés

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy