“Ingoványos terület” – A NASCAR senkit sem akar oltásra kötelezni

“Ingoványos terület” – A NASCAR senkit sem akar oltásra kötelezni


Március végén jelentették be, hogy a NASCAR is csatlakozik a Fehér Ház által életre hívott, a COVID-19 elleni oltást népszerűsítő kampányhoz.

Április közepén pedig a 23XI Racing mintegy ötven tagja – köztük Bubba Wallace-szal – kamerák előtt vette fel a vakcinát.

A Cup Series mezőnyének többségét azonban máig megosztja az oltás kérdésköre.

A legtöbb pilóta magánszférájára hivatkozva nem is akar erről nyilatkozni, míg néhányan – mint pl. Joey Logano – egyelőre várakozó állásponton vannak és inkább kivárják, hogy az idő előrehaladtával milyen információk, tapasztalatok látnak napvilágot a szerek kapcsán.hirdetés
Mindeközben az IndyCarban hivatalosan nem írják elő az oltást, de az AP értesülései szerint az “ajánlottan kötelező” elvet követik. Aki mégis nemet mond rá, azt a minden egyes nap tesztelni fogják.

A versenyzők közül már most többen megkapták mindkét adagot – Sébastien Bourdais, Jimmie Johnson és Colton Herta akikről már biztosan lehet tudni -, a tervek szerint pedig az Indy 500-ra a teljes paddock be lesz oltva.

A NASCAR elnöke, Steve Phelps a minap megerősítette, függetlenül attól, hogy teljes mellszélességgel a vakcinák pártján állnak, kötelezni senkit sem szándékoznak a beadatására.

“Ez egy ingoványos terület” – mondta Phelps vasárnap Talladegán.

“Nem akarjuk senkinek előírni, mindenkinek az egyéni belátására bízzuk. Véleményem szerint ugyanakkor fontos, hogy az emberek be legyenek oltva. Továbbra is kiemelt figyelmet fordítunk a járványra és változtatni fogunk az előírásainkon, ha szükséges. A legfontosabb számunkra, hogy mindenki biztonságban legyen. Nem fogok konkrét számokat mondani, de a NASCAR-ban lévő emberek között egyre magasabb azok száma, akik már éltek a vakcinával.”

A NASCAR tavaly az első, professzionálisan jegyzett szervezet volt, ami a járvány miatti, tavaszi leállás után újraindította a versenyeket. Ráadásul a Cup lett az egyetlen széria a világon, amely ugyanannyi fordulót bonyolított le, mint azt előzetesen tervezték, az utolsó tíz futamot magában foglaló rájátszás tekintetében pedig már a pályákon sem kellett változtatniuk.

Mindezt tették úgy, hogy nem voltak kötelezően előírt tesztelések.

“Szerintem hamarosan egyre több és több versenyző fogja rászánni magát az oltásra” – folytatta Phelps.

“Mi arra fogjuk kérni őket, hogy próbálják meg promótálni is. Nekik megvan a hangjuk ehhez, a népszerűség pedig felelősséggel is jár. Segíthetünk azoknak, akik még hezitálnak, hogy akarják-e a vakcinát, vagy sem. Kritikus fontosságú, hogy azok az emberek, akikre sokan odafigyelnek a sportban nyíltan beszéljenek a saját, oltás melletti döntésükről.”

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy