Davison: Inkább 26 NASCAR-futam, mint egyetlen Indy 500

Davison: Inkább 26 NASCAR-futam, mint egyetlen Indy 500
credit:NASCAR


James Davison korábban kizárólag csak az open-wheelben tudta elképzelni a karrierjét. A szponzorációs problémákkal küszködő ausztrált végül a kényszer vitte rá a NASCAR-ra, ma pedig már úgy fogalmaz, ha újrakezdhetné, akkor kezdettől fogva a stock-carra fókuszálna.

“Most már a NASCAR a mindenem” – nyilatkozta Davison a The Racing Writer’s Podcastben.

“A versenyek nagyon izgalmasak. A superspeedwayek által nyújtott látvány, na és persze ezeknek a szörnyeteg autóknak a körözése a roadokon lenyűgöz. Mindemellett pedig ez egy hatalmas show is Amerikában, különlegesnek érzem magam, hogy a Cup Series részese lehetek. Még akkor is fantasztikus, amikor egy alulfinanszírozott csapatnál vagy, ahol semmi esélyed arra, hogy a 32. helynél jobban szerepelj, kivéve persze ha leamortizálódik a mezőny. Persze ilyenkor az ember másként kénytelen tanulni, de számomra ez az egyetlen lehetőség a fejlődésre. Nincs mögöttem olyan anyagi háttér, ami lehetővé tenné, hogy topgárdánál legyek a Trucksban, vagy az Xfinityben, így a Cupban tanulgatok egy kiscsapattal. Tényleg, mindent imádok a NASCAR-ban.”hirdetés


A 34 éves melbourni 2013-ban debütált az IndyCarban, a következő évben pedig az Indianapolis 500-on is bemutatkozhatott.

Innentől fogva – 2016-ot leszámítva – minden egyes szezonban ott volt a híres harminchárom fős mezőnyben. Legjobb eredményét 2019-ben érte el, amikor a tizenkettedikként intették le a Dale Coyne Racing w/Byrd/Hollinger/Belardi Dallara-Hondájával.

A NASCAR-t 2016-ban ejtette először útba és 2020-szal bezárólag négy roadfutamon vett részt a nemzeti másodosztályt képező Xfintiy Seriesben. Kétszer zárt a top 10-ben, 2017-ben, Mid-Ohión pedig egyenesen a negyedik lett.A királykategóriában tavaly, Poconón esett át a tűzkeresztségen a Spire Motorsports, majd a Rick Ware Racing jóvoltából – ez utóbbi egyben a 2021-es csapata is.

Davison a 2020-as Indy 500 hivatalos fotózásán (credit:IndyCar Media)

Davison ugyanakkor még idén év elején is úgy tervezte, megpróbál tető alá hozni egy programot az Indianapolis 500-ra. Ebből azonban semmi sem lett.

“Abban a helyzetben találtam magam, hogy indulok huszonhat NASCAR Cup-futamon, vagy csak egyetlen Indy 500-on. Az én szívem viszont már a NASCAR-ban van. A lehető legjobban el akarom kötelezni magam, hogy annyi versenyen vegyek részt, amennyin csak tudok. A cél érdekében már Charlotte-ba is költöztem.”

Davison ma már bánja, hogy annyi évet szánt az open-wheel álmai kergetésére.

“Őszinte leszek, ha visszatekerhetném az idő kerekét tizenöt évvel ezelőttre, amikor az USA-ba jöttem, akkor egyből a NASCAR-ra hajtanék. Hasonlóképpen, mint Michael McDowell. Emlékszem, hogy 2005-ben, a Surfers Paradise-i Champ Car-futam után együtt lógtunk az after partyn. Megkérdeztem tőle, hogy alakul-e már valami számára az open-wheelben a következő évre. Erre ő azt mondta: ‘Nézd, nincs pénzem, ezért más dolgok után nézelődök’. Hamarosan meg is hozta a döntést és átment a NASCAR-ba, később ugyanígy tett AJ Allmendinger is. Ezeknek a srácoknak, már hosszú, sikeres karrierjük van.”

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy