IndyCar: Ismét életet mentett az aeroscreen

IndyCar: Ismét életet mentett az aeroscreen
credit:Ryan Hunter-Reay/Twitter


Egyetlen körig sem tartott az IndyCar szezonnyitó, alabamai futama Ryan Hunter-Reay számára.

Az Andretti Autosport veteránja egyike volt a Josef Newgarden által elindított tömegbaleset kárvallottjainak, az autója pedig olyan komolyan megsérült, hogy nem is tudta folytatni a versenyt.

Hunter-Reay azonban biztos benne, hogy az aeroscreen nélkül már lehet, nem lenne az élők sorában.

Mindezt néhány on-board fotóval támasztotta alá, amelyeken jól látszik, amint Newgarden autójának jobb első kereke érinti a szélvédőt.“Ezt a versenyhétvégét jobb elfelejteni” – írta Twitterén RHR.

“Szenvedtünk az egyenesbeli sebességgel az edzéseken és a kvalifikáción is. Aztán az első körben történt tömegbalesetben a futam már azelőtt véget ért számunkra, hogy igazán elkezdődött volna. Extrém módon hálás vagyok az IndyCar aeroscreenjének. Valószínűleg az életem mentette meg.”

Később a 2012-es bajnok – és a 2014-es Indy 500 győztese – így nyilatkozott a RACER-nek:

“Tudom, hogy már tavaly is milyen jól működött az aeroscreen, amikor néhány versenyző nagy balesetekbe keveredett. A futam után odamentem Jayhez [Frye, az IndyCar elnöke], megmutattam neki a videót, majd hátba veregettem és annyit mondtam: köszönöm. Az aeroscreen minden valószínűség szerint az életem mentette meg. Ha csak a halo lett volna szélvédő nélkül, akkor a nagyobb törmelékdarabokat az is elterelte volna. Ki tudja viszont, hogy mi ment át volna rajta a Josef gépéről záporozó dolgok közül. Nyilván szerencsétlen volt, ahogy a futamunk véget ért rögtön az első körben, ugyanakkor az aeroscreeennek hála nagyon mázlistának érzem magam, hogy itt lehetek és beszélhetek róla.”Az IndyCar tavaly bevezetett biztonsági megoldása nem először vizsgázott jelesre.

A cockpit védelmét szolgálni hivatott aeroscreen a 2020-as iowai duplafordulón, valamint az Indianapolis 500-on egyaránt versenyzőket óvott meg a potenciálisan súlyos sérüléstől, vagy még rosszabbtól.hirdetés


A rövid oválon rendezett első futamon, sárga zászlós körülmények között Colton Herta futott rá Rinus VeeKay autójára, aminek következtében az amerikai autóstul levegőbe emelkedett, jó pár métert repült, majd a SAFER-falon keresztül visszacsapódott az aszfaltra.

A balesetet mindketten karcolás nélkül megúszták.

Az aeroscreen nélkül viszont a történet sokkal csúnyább véget ért volna.

A felvételek alapján ugyanis jól látszott, hogy ha nincs VeeKay autóján az eszköz, akkor Herta gépének orra pontosan beleállhatott volna a holland cockpitjébe, potenciálisan tragédiát okozva.

Még ugyanezen a versenyen a Chip Ganassi Racingnek vezető Marcus Ericsson is köszönetet mondhatott a halóval keresztezett szélvédőnek, ami tökéletesen eltérített egy feléje repülő törmelékdarabot.Hasonló meleg pillanatokat élt át Will Power is.

A Team Penske pilótájának a pitből kijövet lazult meg a kereke, aminek következtében falazott, a leeső bal első abroncs pedig vészesen közel szállt el a cockpitje mellett. Az ausztrál később úgy nyilatkozott, hogy nem lehet elég hálás az aeroscreenért.

A 104. Indianapolis 500-on további két versenyző szintén imába foglalhatta a Red Bull Advanced Technologies és az IndyCar által közösen kifejlesztett eszközt.

James Davison incidense az Indy 500-on, jól látszik, hogy aeroscreen eltereli a törmeléket

Rögtön a futam elején James Davison autóján egy kisebb robbanásba torkollott a féknél történt meghibásodás.

Az ausztrál csak az aeroscreennek köszönhette, hogy nem találta telibe a feléje repeszekként száguldó törmelékfelhő.

A leintés előtt öt körrel Spencer Pigot vágta a külső falnak az RLL Racing 45-ös Dallara-Hondáját, majd onnan egyenesen visszacsapódott a pitlane bejáratánál lévő gumibálákba.

A fiatal amerikait az incidens után kórházba is kellett szállítani, mert az autója roncsaiból kiszállva egy rövid időre elvesztette az eszméletét.


Szerencsére kiderült, hogy Pigot nem szenvedett komolyabb sérüléseket.

A versenygépének baleset utáni fotóját elnézve azonban borítékolható, hogy aeroscreen nélkül sokkal rosszabb vége lett volna.

A képen ugyanis jól kivehető, hogy a törött felfüggesztés egy nagyobb darabja konkrétan belefúródott volna a pilótafülkébe, ha nincs ott a szélvédő.

Mindezek fényében most már nyugodtan kijelenthetjük, hogy az IndyCar a lehető legjobb döntést hozta meg, amikor kötelezővé tette az aeroscreent.

Bizonyos szögekből valóban nem nyújt esztétikai élményt vele az autó, de nagyon kevés ár ez az emberéletekért cserébe.

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy