A NASCAR-versenyzőket megosztja a COVID elleni védőoltás

A NASCAR-versenyzőket megosztja a COVID elleni védőoltás
credit:Novant Health


Az IndyCar pár napja jelentette be, hogy összehangolt oltásprogramjának köszönhetően a vasárnapi szezonnyitóig várhatóan a paddock 90%-a meg fogja kapni az első adat Pfizer-vakcinát, ha pedig minden a tervek szerint alakul, akkor az Indy 500-ra már a bajnokság valamennyi dolgozója védett lehet.

A NASCAR-ban ilyen kollektív erőfeszítés egyelőre nem történt, pár hete azonban bejelentésre került, hogy a szervezet csatlakozik a Fehér Ház által indított, az oltást népszerűsítő marketing-kampányhoz.

Az elmúlt szerdán újabb összefonódásról rántották le a leplet, méghozzá a Cup Series újonc csapatának, a 23XI Racingnek részvételével.

A Michael Jordan és Denny Hamlin tulajdonában lévő gárda az észak-karolinai Novant Health-szel lépett partnerségre, a program arca pedig nem más lett, mint a 23-as Toyotát vezető Bubba Wallace.

Az alabamai versenyző, továbbá a csapat kb. 50 további tagja már meg is kapta az első adagot.

Eredetileg a Johnson & Johnsonra tették a voksukat, a szer használatát azonban pont néhány órával a helyi televízióban élőben közvetített procedúra előtt függesztették fel, így végül a Pfizer-oltást adták be nekik.
hirdetés


“Nem akarom lenyomni a vakcinát az emberek torkán” – mondta Wallace a pénteki sajtótájékoztatóján.

“Csak annyit mondok mindenkinek, én ezt az utat választottam annak érdekében, hogy visszatérjünk a normálitáshoz az élet minden területén és azt csinálhassuk, amit korábban. Sokan az ismerőseim közül hezitálnak, hogy bevállaljanak-e egy kísérleti oltást. Én annyit mondhatok, hogy jelenleg jól vagyok. Nagyszerű érzés, hogy kivettem az én kicsi részemet abból, hogy segítsem az embereket komfortossá válni a vakcinával szemben.”

A NASCAR nemrég erősítette meg, hogy újra megnyitják a pályák belső területén lévő hospitality egységeket. Ide azonban a csapatok, gyártók, szponzorok vendégei csak oltási igazolással léphetnek be, emellett pedig továbbra is szigorúan kikötik a maszkviselést és távolságtartást.

Ennek garantálásáért kizárólag a vendéglátók tartoznak felelősséggel.

A szervezet leszögezte, nem teszik kötelezővé a pilóták és csapattagok számára az oltást, de “erőteljesen ajánlják”.

Korára való tekintettel Richard Petty az elsők között kapta meg és azóta társadalmi felelősségének érzi, hogy másokat is rábírjon a tűszúrásra.

A versenyzők és csapattagok többsége viszont egyáltalán nem hajlandó nyilatkozni a vakcina kapcsán.Az a néhány pilóta pedig, aki nem tudja elkerülni az erre irányuló kérdést, igyekszik elkerülő választ adni.

Közéjük tartozik a regnáló bajnok Chase Elliott is.


hirdetés


“Én magam hozom meg az egészségemet érintő döntéseket” – nyilatkozta az NBC-nek a Hendrick Motorsportsot sztárja.

“Azt sem közlöm nyilvánosan, ha orvoshoz kell mennem, mert ez az én magánszférám. Tiszteletben tartom mások döntését és remélem én is megkapom ugyanezt a saját elhatározásom terén.”

A Richard Childress Racingnek vezető Austin Dillon tavaly kihagyni kényszerült a daytonai road-futamot pozitív COVID-teszt miatt. Néhány nap alatt azonban kiheverte és a következő fordulón már probléma nélkül versenyzett újra.

“Hogy beadatom-e az oltást? Nos, ez személyes információ” – mondta Dillon.

Fogalmam sincs, mit kellene egy ilyen kérdésre válaszolni.”

A 2018-as Cup-szezon legjobbja, Joey Logano szintén nem rajong a vakcináért. Legalábbis egyelőre.

“Tavaly év végén elkaptam, de a tünetek pár nap alatt elmúltak. Még nem jelentkeztem oltásra. Őszintén szólva jelenleg várakozó állásponton vagyok és csak akkor hozom meg a döntésemet, amikor a lehető legtöbb információ, tapasztalat áll rendelkezésre ezekről a szerekről.”

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy