Rossi: Csak a bajnoki cím az elfogadható

Rossi: Csak a bajnoki cím az elfogadható
credit: IndyCar Media

Rossi: Csak a bajnoki cím az elfogadható

Néhány héttel ezelőtt Alexander Rossi kertelés nélkül elismerte, hogy a 2020-as szezont minden létező módon elszúrta a csapattal.

Az Andretti Autosport pilótája – aki rögtön debütáló évében, 2016-ban megnyerte az Indy 500-at – tavaly először fejezett be győzelem nélkül egy idényt, míg az összetettet a kiábrándító kilencedik helyen zárta.

“Ez azért elég pocsék… Azt jelenti, hogy öregszem” – viccelődött a RACER-nek adott legfrissebb interjújában Rossi arra reagálva, hogy idén már a hatodik évét kezdi meg az IndyCar mezőnyében.


hirdetés
“Fura, mert számos szempontból még mindig újnak érzem a szériát. Nem igazán tudom miért…. Talán a besűrített menetrend tehet róla. A nagyon hosszú holtidény miatt nem tűnik úgy, mintha már régóta itt lennék. Európában például márciusban kezdenek és egészen novemberig versenyeznek, január végén pedig máris tesztelnek. Itt viszont öt, hat hónapig padlógázzal zajlanak a dolgok, majd jön újabb hat hónapig az uborkaszezon. Ugyanakkor elképesztőnek tartom, hogy karriert csinálhattam az IndyCarban. Az Andretti Autosport már az otthonommá vált. Reggelente a műhelyben vagyok, függetlenül attól, hogy az autóm megérkezett-e már. Az üzleti partnerekkel és a csapat tagjaival nagyon jó kapcsolatot alakítottam ki, ami klassz. Hiába érzem a gyorsan elröppent hat év miatt öregnek magam, fantasztikus lehetőség, hogy együtt fejlődhetek a gárdával.”

A keserű tapasztalatok, valamint a holtszezonban végzett munka eredményét látva azonban Rossi optimistán tekint az idei év elé.

Rossi az Indy 500 áprilisi tesztjén (credit: IndyCar Media)

“Távolról sem elfogadható az, ahogyan az elmúlt idény lezajlott számunkra. A jó dolog viszont, hogy ez 2020-ban történt, abban az esztendőben, amire amúgy sem akar senki visszaemlékezni. Ráadásul sokat tanultunk belőle. Sajnos kemény, fájdalmas és nagyon is nyilvános leckék voltak. Az ilyen dolgokat mindenki zárt ajtók mögött szeretné intézni, kifelé pedig csak a jót mutatni. Itt viszont nem ez a helyzet. Több szempontból is megváltoztatta a csapatunkat a tavalyi év. Igazán produktív hónapok vannak mögöttünk. Az egész csapat lenyűgöz, beleértve azokat a lépéseket, amiket meg kellett tennünk. Igen, pozitív vagyok most. Óvatosan pozitív.”

A 29 éves kaliforniai célja természetesen nem más, mint a bajnoki cím megszerzése. Ugyanakkor azzal is tisztában van, hogy rendkívül nehéz dolga lesz.

A veteránok, mint pl. Josef Newgarden, Simon Pagenaud, vagy épp a hetedik titulusára hajtó Scott Dixon mellett ott vannak a trónkövetelők is.
hirdetés


“Pato [O’Ward] határozottan idegesítő lesz. Ő az egyike “Azoknak” a srácoknak… Úgy értem, akiket le kell győzni. Tavaly már láthattuk, mit tud. Sőt, már akkor is, amikor még Andrettinek vezetett az Indy Lightsban. Szerintem biztosan meg fog felelni a vele szemben támasztott elvárásoknak, ami nem csak neki, de a sportnak is jót tesz. Számomra viszont , aki már a hatodik évét kezdi meg idegesítő, hogy már megint hozzá kell tenni egy nevet a listához.”

A rajongók által a 2020-as idény legnépszerűbb versenyzőjének megválasztott Rossit biztatja, hogy annyira talán mégsem “öreg” és több, már a negyvenes éveit taposó kollégájával szemben van még jó néhány szezonja a szériában.

“Életkor szempontjából szerencsés vagyok, mivel egyelőre messze járok attól, hogy a visszavonulás gondolata nyomást helyezzen rám. Ebben a sportban viszont semmi sem garantált. Minden hétvégén a maximumot kell nyújtani, mivel nem tud, mit hoz a következő. Az egész karrieremet ez jellemezte eddig. Harc a lehetőségért és harc az ülés megtartásáért, mert mindig van valaki, aki elég jó és gyors ahhoz, hogy elvehesse. Mindegy, hogy a szerződés utolsó évében jársz-e, vagy egy több szezonra szóló kontraktus kellős közepén. Én ezzel a gondolkodásmóddal ülök be minden egyes alkalommal az autóba. Száz százalékos bizonyossággal mondom: bármi, ami kevesebb a bajnoki címnél elfogadhatatlan számomra. Nem a korom miatt, hanem azért, mert ezért vagyok itt.”

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy