Pozitív eredménnyel zárult a NASCAR oválpályás esőgumi-tesztje

Pozitív eredménnyel zárult a NASCAR oválpályás esőgumi-tesztje
credit:NASCAR


Pozitív eredménnyel zárult a NASCAR oválpályás esőgumi-tesztje

A “pozitív” és “biztató” szavakkal jellemezte John Probst a csütörtökön lezajlott, esős abroncstesztet a Martinsville Speedway oválján.

A NASCAR versenyzéssel kapcsolatos fejlesztésekért felelős alelnöke azonban leszögezte, hogy a nap csak adatgyűjtésre szolgált, nem pedig a végső döntés meghozatalára.

A mesterségesen felvizezett, 0.536 mérföldes oválon Kyle Larson (Hendrick Motorsports – Chevy) és Chris Buescher (Roush Fenway Racing – Ford) körözött.


hirdetés


“Jelenleg a vizsglati szakaszban járunk” – idézte Probsot a NASCAR hivatalos sajtóközleménye.

“Akár az is megtörténhetett volna, hogy az egész teszt komplett katasztrófával zárul és úgy megyünk haza, hogy ‘ezt nem lehet kivitelezni’. Az eredmények azonban minden kétséget kizróan végül pozitívak lettek. Szükségünk van még egy kis időre ahhoz, hogy átnézzük az összes adatot, visszajelzést és ezekre támaszkodva eldöntsük, mi legyen a következő lépés.”

Martinsville-en a Goodyear specifikus esőgumijának prototípusát használták.

A NASCAR természetesen nem esős oválfutamokra készül, pusztán le szeretnék rövidítani a csapadék miatti szüneteket. Jelenleg csak teljesen felszáradt vonalvezetésre engedik vissza a mezőnyt, az új abroncsoktól viszont azt remélik, hogy akár már nedves aszfalton is folytathatják azon versenyeket, amelyeket maximum egymérföldes, laposabb pályákon rendeznek.“Nem sok tapasztalatom van esős körülmények között, így igazán klassz volt, hogy lehetőségem nyílt a trükkjeinek megfejtésére” – mondta Larson.

“Őszintén szólva nem igazán vezettem másként, mint szárazon. Jól lassult az autó és megfelelően kanyarodott. Kigyorsításnál ugyan könnyebb volt megpördülni, ezt leszámítva viszont mókás volt folyamatosan keresni a tapadást a pálya azon területein, ami már elkezdett száradni. Szerintem a Goodyear nagyon jó abroncsokat hozott.”

A NASCAR Cup következő két fordulóját pont olyan létesítményekben rendezik – Martinsville (ápr. 10.), Richmond (ápr. 18.) – , amelyekkel az új gumikkal megcéloztak.

Adta magát tehát a kérdés, van-e esély arra, hogy esős idő esetén akár már ilyen hamar, élesben is bevethessék őket.

“Eléggé ambíciózus lenne” – válaszolta Probst.

“Nem azt mondom, hogy lehetetlen, de mint említettem, még rengeteg adaton kell átrágnunk magunkat. Időre van szüksége a Goodyearnek ahhoz, hogy elegendő abroncsot szállítson le valamennyi csapatnak, emellett pedig a tisztviselőink döntéshozatali protokolljával is számolni kell arra vonatkozóan, hogy felmérjék a pálya állapotát és meghatározzák, esős gumikra van-e szükség, vagy a csapatokra bízzák a választást. Nagyon sok a változó még. Nem zárkózom el attól, hogy akár már két hét múlva használjuk őket, ha szükséges, de nem is kötelezem el magam mellette. Még nem.”Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy