Oválpályán tesztel esőgumikat a NASCAR

Oválpályán tesztel esőgumikat a NASCAR
credit:NASCAR


Rendhagyó tesztre vállalkozik csütörtökön a NASCAR a Hendrick Motorsportsot szolgáló Kyle Larson és a Roush Fenway Racingnek vezető Chris Buescher részvételével.

A Martinsville Speedwayre kiírt körözés célja, hogy felmérjék, érdemben megvalósítható lenne-e az esőgumik használata nedves oválpályán.

A szervezet alelnöke, egyben verenyzésért felelős vezető tisztviselője, Steve O’Donnell leszögezte, a csapadékos időben való futamrendezés oválon továbbra sem működőképes.

Ha azonban ezen abroncsok enyhén nedves aszfalton jól szerepelnek, akkor általuk nagyságrendekkel hamarabb lehetne folytatni a versenyeket esőszünetek után.


hirdetés


Jelenleg csak abban az esetben engedik pályára az autókat, ha az aszfalt teljes egészében száraz. Ebből adódóan akár egy rövid nyári zápor után is órákig tart teljesen felszárítani a vonalvezetést, ami egyaránt hátrányos a mezőny, a nézők és a tévés közvetítés szempontjából is.

A küszöbön álló teszten mesterségesen vizezik fel a martinsville-i borítást (bár az időjárási előrejelzések szerint lehet erre nem is lesz szükség).

Ha a nap kedvező eredményt hoz, akkor sem fogják alkalmazni az esőgumikat valamennyi helyszínen, legfeljebb csak a maximum egymérföldes, laposabb pályákon, mint pl. New Hampshire, vagy Phoenix.

A NASCAR-ban kizárólag roadokon rendezenek esőben versenyt, így eddig a speciális abroncsokat is csak ilyen futamokon használták.

A nemzeti kategóriákat tekintve először 2008-ban, a Nationwide Series (ma: Xfinity) montréali, Circuit Gilles Villeneuve-ön rendezett fordulóján kerültek fel az autókra.

A Cup Seriesben viszont csak a tavaly októberi, charlotte-i rovalon debütáltak.

A mostani teszt időzítése kapcsán O’Donnell nem habozott nyomatékosítani, hogy a dolog nagyon is valós.

Pont április bolondjának napjára esik, jobbat ki sem lehetett volna találni! De nem, ez nem tréfa, hanem egy igazi teszt. Április másodikán örömmel fogunk beszámolni arról, hogy miként ment.”

Érdekes tény, hogy a Cup 1995-ben, szintén Martinsville-en már rendezett egy tesztet esőgumikkal. A pályán ekkor is ott körözött a Hendrick Motorsports 5-ös számú Chevyje, persze nem a kétéves Larsonnal, hanem a már egy bajnoki címnél járó (a másodikat a következő szezonban begyűjtő) Terry Labonte-val.